8 pravidel facebookové etikety: Čtěte a nebudete za »trapku«!

10.02.2015 | Vztahy

Facebook se stal tak rozšířeným a využívaným fenoménem, že potřebuje nějaká pravidla, jež by měli jeho uživatelé dodržovat. Sociální síť se dá totiž i nepěkně zneužít a jejím prostřednictvím můžete – byť nechtěně – spoustě lidí ublížit.

Jaká pravidla by měl mít tedy každý facebookový uživatel dodržovat?

1. Oznámit vztah na FB lze jen po dohodě

Jste zamilovaní a chcete vykřičet do světa, že s osobou XY jste ve vztahu. Jenže! Co když ten druhý ještě není na zveřejnění svého „vztahového statutu“ připraven? A co když není tak úplně volný? To má jeho partner/partnerka přijít na nevěru zrovna prostřednictvím sociální sítě?

2. Rádi byste se spřátelili s někým v okruhu přátel svého známého? Počkejte na seznámení

Pokud nejste dívka pubertálního věku, jejímž jediným cílem je „nalovit“ co nejvíce facebookových přátel, aby ji mohly kamarádky ve škole obdivovat, kolik to má známých, pak je vážně hloupost žádat o přátelství někoho, kdo vás nezná. S největší pravděpodobností takové žádosti nebude vyhověno, i když máte s dotyčným společného známého. Počkejte, až se poznáte osobně.

3. Než se spřátelíte s kamarádčiným ex, optejte se jí

Je to slušnost. Předejdete nepříjemným podezřením, že mezi vámi dvěma něco je nebo bylo.

4. Není nutné zrušit přátelství se svým bývalým

Jsme dospělí. I když už spolu nejsme v reálném životě, neznamená to, že musíme přerušit veškeré spojení, i to virtuální. Nicméně – kdyby vám ubližovalo, pokud byste viděla jeho statuty či fotky, zablokujte si ho.

5. I přemíra informací škodí

Píšete na Facebook několikrát denně, uveřejňujete tuny fotek a vidí… Tak se mírněte. Protože upřímně – nikoho už to nezajímá. Skončí to tak, že si vás polovina přátel zablokuje.

6. Uvědomte si rozdíl mezi „zdí“ a „zprávou“

Pokud chcete někomu něco osobního sdělit, napište mu to do zprávy. Ne na zeď! Ta slouží k úplně jiným účelům. Ne k větám typu: „Jak se máš?“, „Nezajdeme večer někam?“ nebo „Viděla jsem toho tvého bývalého s prsatou blondýnou…“.

7. Facebook není terapeut

Nevylívejte si na zeď srdce, nevtahujte přátele do svých rodinných či vztahových dramat apod. Od toho máte přátele z masa a kostí, kterým se můžete svěřit třeba nad šálkem kávy nebo i jen po telefonu.

8. Vytváření falešných profilů je trapné

Mít na Facebooku několik identit je hloupost. Většinou ty nepravé stejně slouží jen ke špehování ostatních nebo navazování neupřímných přátelství. Nezahrávejte se s nimi!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat