Jak dlouho budete žít? Zeptejte se kamarádky! Ví to lépe než vy

25.03.2015 | Vztahy

Chcete vědět, kdy umřete? Zeptejte se nejbližšího člověka – přítele či příbuzného, s nímž máte velmi intimní vztah. Podle amerických psychologů totiž blízcí přátelé dokážou sobě navzájem předpovědět délku života. Respektive ji odhadnout podle toho, jak dotyčného či dotyčnou dobře znají.

Zajímavé přitom je, že tyto předpovědi lze tvořit už u dvacátníků jen na základě jejich osobnostních rysů. Vědci z Washingtonské univerzity v St. Louis zjistili, že osoby blízké si jsou schopny předpovědět, zda budou žít do pětasedmdesáti či tento věk výrazně překonají. A to v době, kdy mají jen mezi dvaceti a třiceti roky.

Muži vnímaní svými přáteli jako vstřícní a svědomití žijí nejdéle. U žen pak žijí nejdéle ty, které ostatní vnímají jako emocionálně stabilní a vstřícné.

Pro psychology a lékaře není žádným tajemstvím, že osoby depresivní, úzkostné a emočně labilní jsou častěji nemocné a dožívají se nižšího věku. Dobře si to však uvědomují také „laici“, běžní smrtelníci, kteří s nimi žijí.

„Muži, kteří jsou svědomití, nejčastěji jedí zdravě, nevynechávají cvičení a vyhýbají se rizikům, třeba jízdě v autě bez pásu. Ženy, které jsou emocionálně stabilní, mohou lépe zvládat hněv, úzkost a deprese,“ vysvětluje jeden z autorů výzkumu doktor Joshua Jackson, jak osobnostní rysy ovlivňují délku života.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat