Matka na pokusy: O kulturním adventu

16.12.2018 | Zábava

Když jsem byla malá holka, milovala jsem Vánoce. Na tom by nebylo nic zvláštního. Zeptejte se jakéhokoliv dítěte a řekne vám, že z celého roku jsou nejlepší prázdniny a štědrý den. Jenomže já neměla ráda jen dárky a hromady cukroví. O vánočních prázdninách jsem s babičkou každý den chodila do divadla – od dětských představení činoherních až po náročnější kusy v podobě baletu či opery. Bylo to úžasné!

Jediné, co jsem vnímala trošku úkorně, byl fakt, že kvůli samé „živé kultuře“ jsem neviděla skoro žádnou televizní pohádku. No, vážně! Některé televizní pohádkové evergreeny se k mému zraku dostaly až v dospělém věku. Tento nedostatek ve vzdělání však zpětně hodnotím jako zanedbatelný.

I já dopřávám dětem pravidelné  - nejen adventní a vánoční - dávky divadla, ale i jiných kulturních odvětví a žánrů. Ráda se s vámi podělím o několik tipů z uplynulých dnů:

Velké nadšení v řadách dětských, ale i rodičovských vyvolávají představení pražského divadla Minor. Důkazem jeho velké obliby je každoměsíční „on-line pranice“ o vstupenky. Představení v Minoru jsou rozdělena dle věkových kategorií – najdete zde inscenace jak pro batolata, tak puberťáky. Tvůrčí tým je pestrý a plný skvělých osobností, které zde dělají divadlo zaručující kvalitní zážitek po stránce dramaturgické, režijní, výtvarné a samozřejmě herecké. Naposledy jsem zde byla s dcerkou na představení Pinokio. Známý příběh o loutkovém klukovi a jeho životních trablech je poučnou i zábavnou podívanou pro děti, zatímco pro rodiče je zde připraveno mnoho vtipů „mezi řádky“. Srdečně doporučuji a pěji ódu zejména na hudební složku představení.  

Pojďme si na rovinu říct, že popcornová filmová móda právě výchovná a kultivující není. Děti, zvyklé z multiplexů, pak v divadlech bez uzardění konzumují a šustí pytlíky, neboť to považují za standard. To je bohužel moje zkušenost. Pokud však máte chuť na trochu té pražené kukuřice a pěkný film pro děti, vydejte se do kina na českou pohádku Čertí brko. Modelově pohádkový příběh o dobru, které zvítězí nad zlem za pomoci čertovských úředníků. V čele s charismatickým luciferem v podání Ondřeje Vetchého. Samozřejmě nesmí chybět ústřední milostná dvojice, jejíž lásce fandí celý sál, a svatba ve finále! Tahle pohádka se opravdu povedla po všech stránkách a navazuje na tu nejlepší tradici chytrých a zábavných pohádkových filmů pro celou rodinu. 

Dívat se chodíme nejen do divadla či kina, ale dost často i na výstavy a do muzejí. Děti ocení zejména interaktivní expozice. Mámy a tátové o to víc, že nemusí jen číst suchá fakta z doprovodných panelů, ale děti se samy zapojí do výstavy tím, že si pouští videa, ohmatají k tomu určené exponáty, splní zadané úkoly a tím lépe jim v hlavičkách ulpí nějaké informace a zajímavosti. Právě takovou výstavu můžete navštívit v pražském Náprstkově muzeu. Jmenuje se Indiáni, a jak název napovídá, proniknete zde do života a tradic původních obyvatel severní i jižní Ameriky. Moje děti si nejvíce užily poznávání hlasů zvířat amazonské džungle! Běžte tam – bude vás to bavit.


Matka na pokusy

HanKa je reklamní textařka a máma dvou malých dcer.

Kdysi psala blog, nyní své postřehy ventiluje hlavně na svůj Facebook.

Nerada dělá z rodičovství vědu, ale co si budeme nalhávat – on to je svého druhu pokus.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat