Festival chutí: Vůně podzimu ovládne zvěřina

17.10.2012 | Zábava

Kančí svíčková se sušenými višněmi, carpaccio ze zauzeného dančího hřbetu nebo dýňový cheesecake s muškátovým oříškem. Festival chutí – vůně podzimu, který proběhne od 15. října do 4. listopadu, nabídne pestré menu plné podzimních specialit v těch nejzajímavějších úpravách a kombinacích.

Podzimní Festival chutí se letos uskuteční už potřetí a zapojí se do něj šestnáct restaurací z celé České republiky. Zatímco minulý rok se speciální menu servírovala ve čtyřech městech, letos je jich už sedm – Praha, Brno, Český Krumlov, Pardubice, Mělník, Beroun a Tuchoměřice.

Festivalu chutí kraluje zvěřina

„Loni měla největší úspěch zvěřina. Není proto žádným překvapením, že ji tentokrát do svého menu zařadily téměř všechny podniky,“ říká k nabídce Pavel Suchánek, ředitel rezervačního systému Alakarte.cz. Hosté si tak budou moct pochutnat například na špikované mořené kančí kýtě se šípkovou omáčkou, do růžova pečeném hřbetu z muflona na másle a čerstvém tymiánu nebo jemné zvěřinové paštice s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou.

Na zvěřinu vsadil také šéfkuchař restaurace U Modré kachničky II Michael Váňa, který působil ve vyhlášeném Grand restaurantu v Malmö a vařil pochoutky pro švédského i norského krále. „Práce se zvěřinou mě hodně baví. Připravil jsem divokou kachnu, která v Česku vždycky byla nejběžnějším divokým masem. Je ale hodně ošidná a náročná na přípravu, její pověst tak pošramotila spousta kuchařů bez zkušeností. A právě proto jsem si ji vybral,“ přiblížil Michael Váňa. V jeho menu najdete i hodně netradiční dezert – bramborové knedlíky plněné švestkami, sypané mákem a škvarečky.

Šéfkuchaři nezapomněli na sezónní zeleninu ani ovoce

Ve festivalové nabídce figuruje i spousta sezónní zeleniny a ovoce, které k podzimu neodmyslitelně patří. Nešetřil s nimi ani šéfkuchař Pizzerie Latrán v Českém Krumlově, Otakar Müller: „Z kořenové zeleniny jsem použil mrkev, petržel, dýni, celer a řapíkatý celer. Z ovoce pak čerstvé i sušené hrušky a švestky. Rád se při vaření nechávám inspirovat  na trzích a v obchodech, kde vybírám ty nejkvalitnější suroviny. Právě ty ve mně probouzí nápady a spojení různých chutí.“

Všechny restaurace pro festival připravily speciální tříchodová menu za cenu 290 a 390 Kč. „Šéfkuchaři opět využili toho, že měli při vaření volné ruce. Jejich fantazie snad nezná hranic. Každý rok přicházejí s originálnějšími nápady a kombinacemi,“ doplnil Pavel Suchánek z Alakarte.

Bližší informace včetně seznamu zapojených restaurací a jednotlivých menu jsou k dispozici na oficiálním webu Festivalu chutí. (www.festivalchuti.cz) Právě tam si můžou hosté rezervovat svůj stůl. Potvrzení o rezervaci dorazí do 10 minut. Platí se až na místě. Navštívenou restauraci pak mají možnost ohodnotit na Alakarte.cz.

Zúčastněné restaurace:

•    Ambroisie Caffé Restaurant, Praha
•    Amade Restaurant, Praha
•    Auberge de Provence, Tuchoměřice
•    Bibita Nuova, Praha
•    Chateau St. Havel, Praha
•    Hlučná Samota, Praha
•    Noem Arch Restaurant, Brno
•    Pizzerie Latrán, Český Krumlov
•    Renommé Restaurant, Praha
•    Restaurant MOOD, Praha
•    Restaurace u sv. Václava, Mělník
•    Restaurace Rybárna, Pardubice
•    Sosta Restaurant, Beroun
•    U Emy Destinnové, Praha
•    U Modré kachničky II, Praha
•    Restaurant Valoria, Brno
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat