Jak na cestování autem po Evropě?

19.04.2023 | Zábava

Udělejte letos změnu a vydejte se na dovolenou autem. Přečtěte si, jak se na to připravit a co určitě nesmíte zapomenout zkontrolovat, než vyjedete.

Léto a doba dovolených se pomalu ale jistě blíží, nejvyšší čas začít plánovat, kam se letos podíváte. Že vás toulky po naší matičce zemi nebaví, protože ji máte prozkoumanou, nechcete ale nikam ani letět? Polehávání u rybníka nebo na pláži není nic pro vás? A co se na dovolenou vydat autem a procestovat Evropu?

Cestování po vlastní ose přináší pocit svobody

Když se na dovolenou vydáte s cestovní kanceláří, jste svázaní termíny, nemůžete si moc organizovat, kdy vyjedete, kdy se vrátíte, kam se podíváte. Když ale na dovolenou vyrážíte vlastním automobilem, je jen na vás, jak si cestu naplánujete, kam se pojedete podívat, kolik času kde strávíte. Místo, kam se vydáte, můžete důkladně prozkoumat, když se vám tam nebude líbit, není nic jednoduššího, než sednout do auta a popojet o něco dál.

Jaké jsou další (ne)výhody cestování autem?

Auto je pro většinu z nás dostupným prostředkem, který nám umožní vydat se prozkoumat i jiná místa než náš domov. Nemusíme řešit, kolikrát je třeba přestoupit, v kolik nám spoj odjíždí nebo odlétá, dovolená tak bude čistě v naší režii. Je ideální i pro ty, kdo se bojí létat nebo cestovat hromadnou dopravou, můžete si udělat pauzu ve chvíli, kdy jí potřebujete. Autem s vámi mohou cestovat i čtyřnozí kamarádi, navíc, pokud vás autem jede víc, ve srovnání s letadlem nebo vlakem i ušetříte nějakou tu korunu.

Tam, kde jsou plusy, zákonitě ale musí být i nějaké mínusy, je fajn o nich dopředu vědět a počítat s nimi. Asi tou nejzásadnější nevýhodou je časová náročnost, cesta autem je přece jen delší než cesta letadlem.  Navíc nevíte, co se vám na silnici přihodí, takže se musíte bát možné nehody nebo poruchy. Počítat musíte i s komplikacemi, které souvisí s parkovacími zónami, předem byste si měli nastudovat i dopravní předpisy zemí, kterými budete projíždět. Ty se liší zemi od země, dopravní předpisy u nás jsou jiné než dopravní předpisy v Rakousku.

Co byste měli udělat, než na cestu autem po Evropě vyrazíte?

Evropské silnice jsou dobře udržované, s dopravním značením problém mít taky nebudete, přesto nemůžete jen tak skočit do auta a vydat se na cestu. Co určitě musíte před cestou pořešit?

Cestu si dobře naplánujte

Každou dovolenou je třeba řádně naplánovat, v případě, že budete cestovat vlastním autem, to platí dvojnásob. Sestavte si itinerář cesty, zjistěte si možnosti ubytování, popřemýšlejte, kam se chcete podívat. Hlavní body si sepište na papír nebo si vytiskněte mapu, ať máte jistotu, že víte, kam jedete. Sice s sebou jistě budete mít navigaci, ale víte jak, je to technika a ta může i selhat.

Vystačíte si s řidičským průkazem, nebo budete potřebovat IDP?

V některých zemích je kromě platného řidičského průkazu vyžadován i mezinárodní řidičský průkaz (IDP), v některých je jen doporučený. Než se na cestu vydáte, zjistěte si, jak na tom země, kterými budete projíždět, jsou. Vyrážíte do Chorvatska? Přečtěte si, jak cestovat do Chorvatska. Je vaším cílem Bulharsko? Přečtěte si, jak cestovat tam.

Vozidlo, kterým pojedete, nechte zkontrolovat

Až budete stovky nebo dokonce tisíce kilometrů daleko od domova, budete se na svoje vozidlo chtít spolehnout. I sebemenší závada může způsobit obrovské problémy, proto není vůbec od věci nechat auto před cestou zkontrolovat v servisu a nechat odstranit i drobné závady.

Zkontrolujte a doplňte výbavu

Ať už jezdíte po tuzemských silnicích, nebo vyrážíte za naše hranice, v autě by neměla chybět plnohodnotná rezerva a základní výbava včetně autolékárničky a výstražného trojúhelníku, problém je, že v zahraničí na ni mohou mít specifické požadavky. Proto si prostudujte, co v jakých zemích budete potřebovat. Chybět by neměla reflexní vesta, která je v mnoha zemích povinná nejen pro řidiče, ale i ostatní členy posádky, hasicí přístroj, sada náhradních žárovek nebo alkoholtester.

Připravte všechny potřebné dokumenty

Na cesty s sebou budete potřebovat jak osobní doklady, tak všechny doklady k vozidlu jako technický průkaz, zelená karta, potřebné pojištění, a v případě, že nejedete vaším vlastním autem, i oprávnění k jízdě do ciziny.

Náš tip: Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla si před cestou zkontrolujte, projděte si i to, na jaké situace a kde se vztahuje. Od věci není ani sjednání cestovního pojištění, i na dovolené vás totiž může potkat celá řada nepříjemností od nemoci přes úraz až po to, že někomu jinému nechtěně způsobíte škodu.

Tip navíc: Vybavte si cestovní lékárničku

Autolékárničku ve vozidle jistě máte jako součást povinné výbavy, spoléhat se při cestách jen na ni by ale byla velká chyba. Sice obsahuje věci pro poskytnutí pomoci, nenajdete v ní ale žádné kapky na unavené oči, nic na alergii ani žádné léky na průjem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat