Tipy, jak ozvláštnit čas strávený na internetu

01.06.2023 | Zábava

Drtivá většina Čechů denně využívá internet, ať už k práci, zábavě nebo čemukoli jinému. Na tom není z principu nic špatného, pokud nezanedbáváme život mimo počítač nebo mobil. Nicméně s boomem sociálních sítí a faktem, že na nich nemáme problém strávit celé hodiny, někteří lidé došli do bodu, kdy už nic jiného online prakticky nedělají. A to je trochu škoda, protože internet opravdu nabízí nepřeberné množství zábavy, kterou jen stačí objevit, na což se dnes podíváme.

Když už je člověk na internetu, možná opravdu chce trávit čas s lidmi online, leč ne nutně v chatu nebo hádkami v komentářích. Způsobů mezilidské interakce je mnoho a jeden takový lze zažít kupříkladu v online kasinech. Výhodou pořád zůstává, že člověk nemusí nikam  cestovat, nicméně stane ve hře proti jiným lidem, nebude sám, a u toho může narazit na druh zábavy, který mu sedne.

Hraní sólo

Pokud ale taková nutkání nemá, lze si vybrat z množství online casino her kdekoli na internetu, což rozhodně představuje změnu oproti scrollování na sociálních sítích. Společnost Betano se snaží hráčům nabídnout široký sortiment, a tak nejenže si člověk toho může hodně vyzkoušet, ale zároveň se něco nového dozví a může říct, že čas strávený na internetu mu rozšířil obzory. U některých her navíc lidé zapojí mozek do takové míry, jež prostě u sledování videí na TikTok není možné.

Nicméně pro hraní samotné vlastně není třeba ani Facebook opouštět, pokud třeba člověk zrovna řeší v chatu něco důležitějšího. Facebook totiž nabízí své vlastní hry, o nichž už ale asi většina uživatelů slyšela, a proto raději doporučíme nějaké mimo tuto platformu. Stimulovat mozek jsou schopné logické hry, takže lze sáhnout třeba po tradičních šachách, Mahjonggu, nebo po vyhlášených mobilních aplikacích Manifold Garden či Euclidean Skies. Výběr je prostě obrovský, a i tyto činnosti mohou člověku zvednout náladu a zlepšit den.

První krok k naučení jazyka

Nebudeme zastírat, že člověk bude zcela ovládat danou řeč s aplikacemi k učení jazyků. Samostatně takové aplikace nestačí, je nutné zapojit alespoň poslech skrze YouTube a nejlépe si najít někoho, kdo jazyk opravdu ovládá a procvičovat s ním. Jako základ pro objevení jazyka, případně jeho procvičování jsou však Duolingo nebo Lingvist velmi dobré. I kdyby šlo jen o to, že se člověk učí, jak daný jazyk zní, či si procvičuje slovíčka, dělá sám pro sebe hodně, neboť zapojuje paměť a do jisté míry i kreativitu.

Navíc kromě objevování zajímavých jazyků z celého světa potěší právě Duolingo i příznivce sci-fi. Nabízí totiž klingonštinu ze seriálu Star Trek, jež je zřejmě nejpropracovanějším fiktivním jazykem vůbec. K dispozici je také Esperanto, latina nebo různé jazyky domorodých amerických kmenů. Zrovna učením jakéhokoli cizího jazyka se nemůže nic zkazit, plusem je také to, že se dá učit téměř kdekoli a kdykoli, když má člověk pár minut nazbyt, protože některé aplikace ani nevyžadují připojení k internetu.

Kultivace zvědavosti

V době, kdy Facebook, Twitter nebo i YouTube jsou přeplněné obsahem, je pro člověka těžké udržet pozornost u jedné věci, protože co kdyby mu něco uteklo. Proto rychle přepne na další, sjede na další příspěvek, a přestože toho stihne prohlédnout za krátkou dobu hodně, v ničem se nedostane do hloubky. Proto doporučujeme si zkusit najít téma nebo nějaký obor, který přijde člověku zajímavý a chtěl by se dozvědět více, a pak si k němu třeba na YouTube něco vyhledat. Zkusit dokoukat video do konce, třeba si i dělat poznámky, a postupně přejít i na přednášky, diskusní pořady a vzdělávat se v konkrétním oboru. Člověku se tak může velice rychle vrátit schopnost se soustředit, navíc se něco dozví a zbaví se jisté roztěkanosti, která je pro dnešní dobu typická.

Nejlepší je začít s krátkými videi v délce do deseti minut, pak tuto dobu prodlužovat, případně také studium doplnit o podcasty. Nicméně s nimi nedoporučujeme začínat, jelikož v případě videa se člověk soustředí dvěma smysly, a je větší šance, že video skutečně zaujímá pozornost. U podcastu je snadnější myšlenkami utéct jinam. Každopádně možností je spousta a jde jen o to chtít se vymanit ze spárů sociálních sítí, trávit čas zajímavěji a třeba se i něco naučit.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat