Dvě minuty hopsání každý den dokáže s vaším zdravím zázrak!

Skákání přes švihadlo patří k velmi zdravým kardio aktivitám nejen kvůli srdci, ale profitovat z tohoto hopsání může také oporná soustava člověka. Britští ortopedové zjistili, že i skotačení na cestě či na louce může výrazně posílit hustotu našich kostí. Stačí každý den dvě minuty hopsat. Těžit z toho by mohli především senioři, kteří často trpí řídnutím kostí a vyšší mírou zlomenin.

Tým lékařů z Loughborough University sledoval čtyřiatřicet mužů ve věku pětašedesát až osmdesát let po dobu jednoho roku. Polovina z nich každý den dvě minuty hopsala. A výsledek. Výrazně se u nich ve srovnání s druhou polovinou zvýšila hustota kostí a to především v oblasti kyčlí a krčku stehenní kosti. Takže se snížilo riziko fraktury krčku, která je u starších osob častá a která jim výrazně sníží kvalitu života.

Dvě minuty hopsání každý den po roce vedlo k zvýšení celkového objemu kostní hmoty ve vnější korové oblasti o sedm procent, ale zvýšila se také hustota houbové kostní tkáně pod ní. Nejvíce došlo k zvýšení hustoty a pevnosti v nejtenčích a nejzranitelnějších oblastech kosti,“ tvrdí autoři z Loughborough.

Hopsání je však dobré nejen pro seniory, ale měli by s ním začít už osoby středního věku. U žen začíná osteoporóza – řídnutí kostí – už v době kolem menopauzy, tedy před začátkem stáří.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat