»Blázni« žijí déle bez ohledu na příjmy či vztahy

Okolí je často označuje za blázny, neboť jim závidí schopnost být navzdory osudu spokojení a vnitřně šťastní. Jenže když lidé tohle umějí, nalézt štěstí v sobě, pak jim život nezkrátí ani nepřízeň osudu, méně financí či nefungující vztah. Vědci ze Severní Karolíny ve velmi rozsáhlém výzkumu zjistili, že lidé, kteří se často usmívají a mají pozitivní přístup k životu, skutečně žijí nejdéle.

V třicetileté studii, v níž zkoumali třicet tisíc osob, vyšlo najevo, že riziko předčasného úmrtí je u mrzoutů a pesimistů o čtrnáct procent vyšší. Už jen osoby, které často hovoří o tom, že jejich život ujde, nepovažují se za zrovna šťastné, jsou ohroženy předčasným úmrtím o šest procent více než ti veselí a šťastní.

Bez ohledu na příjmy, zdraví a vztahový status, lidé popisující sebe jako velmi šťastné přežijí všechny ty, kteří se nepovažují za zrovna šťastné, moc šťastné a hlavně vyloženě nešťastné,“ tvrdí autoři z University of North Carolina.

Studie také dokazuje, že štěstí není objektivní hledisko, ale pouze subjektivní pocit. Je jedno, jak lidé žijí – pro jednoho může být určitý způsob života nešťastný, pro druhého šťastný – důležité je, zda štěstí vnímají subjektivně uvnitř sebe. A ti, kdo umějí být šťastní uvnitř, nečekají na okolnosti, žijí nejdéle.

„Ekonomové se neustále obávají ekonomických jistot, kriminalisté bezpečí a prevence násilí a lékaři zase nezdravého chování. My jsme ale neshledali v ničem takovém podstatný faktor, který by měl silnější vliv než pocit štěstí. Vyšší příjmy, bezpečná čtvrť a lepší zdravotní péče můžou poskytnout člověku ekonomickou jistotu, pocit bezpečí a zdraví, ale nevedou nutně k vnitřnímu pocitu štěstí,“ píší autoři v odborném časopise Social Science & Medicine.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat