Proč tak milujeme smutné vánoční písničky?!

Proč jsou na Vánoce oblíbené tklivé písničky a nejen rozjuchané evergreeny typu Last Christmas? Protože člověku poskytují větší estetické zážitky a navíc pomáhají lidem zbavit se vlastních negativních emocí. Svátky konce roku jsou přitom obdobím, kdy zjitřené emoce a smutek vynikají o dost silněji.

Písně o samotě během svátků či o malém chlapci, který se odmítá smířit se smrtí mámy a pokládá jí pod stromeček dárky, jsou na seznamu těch nejoblíbenějších. Proč tyto písně vlastně máme rádi? Podle kalifornských psychologů jednoduše proto, že se nám líbí prožívat smutek bezdůvodně, je to pro nás občas příjemné a poskytuje nám to kontrast k jiným životním situacím.

„Obecně je naprosto přijímáno to, že existuje několik důvodů, proč smutek vyjádřený umělecky může být pro člověka příjemným zážitkem. Pokud jste typem člověka, který během svátků poslouchá smutnou hudbu, pak jste člověk empatický, ale obecněji řečeno ze smutku máte psychologické výhody,“ tvrdí doktor Matthew Sachs z University of Southern California.

Podle něj sice lidé nechtějí prožívat tragédie, všichni se jim v životě snaží vyhýbat stejně jako smutku. Ale protože je nevyhnutelný a stejně se tragické momenty lidem v životě dějí, jejich odraz v umění poskytuje estetický i psychologický zážitek. Třeba už jen v tom, že při poslechu smutné hudby člověk chápe, že zrovna smutný není a nemá důvod, ale dokáže smutek cítit a být empatický s příběhem, který mu tklivá hudba poskytuje.

Deset nejsmutnějších vánočních písní podle serveru YulePlay:

River – Joni Mitchellová
Blue Christmas – Elvis Presley
Fairytale of New York – The Pogues, Kristy Maccoll
If We Make It Through December – Merle Haggard
Happy Xmas (War Is Over) – John Lennon
Have Yourself A Merry Little Christmas – Judy Garlandová
The Christmas Shoes – Newsong
Merry Christmas Darling – Carpenters
Someday At Christmas – Stevie Wonder







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat