Lepší než novoroční předsevzetí je stanovení otázek: Máme návod, jak na to!

Úspěch dodržení novoročních předsevzetí tkví v tom, jak je člověk vysloví. Tvrdí to studie publikovaná v časopise Consumer Psychology s tím, že lepší než vyřknout stanoviska je vyslovit své plány týkající se změn života otázkou. Efektivnější než „Budu cvičit“ je tak „Budu cvičit? Ano, či nikoli?“.

Zdánlivá banalita ale vytváří důležitou psychologickou odezvu, která může ovlivnit následující chování. Zpochybňující otázka přitom vytváří tuto reakci významněji než prostý postulát „budu něco dělat“.

Když se totiž obecně ptáme lidí, kupříkladu na to, jestli třídí odpad, vnímají to jako pobídku ke změně chování. Protože třídění odpadu je pozitivní chování. A začnou třídit. Platí to však i u sebezpytování. A když se tak člověk ptá sebe: „Budu cvičit a sportovat?“ Ví, že negativní odpověď je nepřijatelná.

Na výzkumu spolupracovali psychologové z University of California, University of Albany, State University of New York, University of Idaho a Washington State University. Zahrnuje analýzu stovky studií za posledních čtyřicet let.

Když zpovídáte člověka o naplňování budoucího chování, pravděpodobnost toho, že své chování naplní, se zvýší,“ tvrdí doktor Dave Sprott z Washington State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat