Tma, zima a stres. Zimní deprese postihuje miliony lidí!

Oblasti střední a severní Evropy či Severní Ameriky jsou v období od listopadu do ledna víc nocí než dnem. Tma a krátké části dne osvětlené slunečním zářením, navíc většinou skrytým za hustými mraky, negativně působí na tělo i psychiku. Lidé žijící v těchto zeměpisných šířkách podceňují symptomy sezónní afektivní poruchy. Přitom je velmi běžná a komplikuje život stovkám milionů lidí na celém světě.

Nedostatek slunečního záření vede k úbytku vitaminu D v těle. Jeho hladina poklesá jednoduše proto, že hlavním zdrojem je fotosyntetická reakce v kůži. UV záření ze slunečního světla je nezbytné pro produkci tohoto vitaminu, který se účastní řady důležitých pochodů v těle a působí na imunitu, psychiku i libido.

Pomoci může sice solárium, to ale zase vystavuje kůži zvýšenému riziku nádoru. Stejně účinná je tzv. světelná terapie. Tedy působení silného světla viditelné části spektra. Severské země už dlouhá léta provozují místnosti, kam si lidé do jasného světla chodí posedět. Řešením může být také dvoutýdenní dovolená v jižních zemích s dostatkem sluníčka.

Sezónní afektivní porucha je formou deprese, ale vyskytuje se nejčastěji jen v období od konce podzimu do začátku zimy (na severní polokouli). Projevuje se jako zvýšená únavnost, malátnost, nespavost, bolestmi těla, depresemi, přejídáním, leností, podrážděností, sníženým libidem apod.

Přitom podíl mezi pohlavími není stejný. Muži mají obecně vyšší hladinu testosteronu, díky němuž upadají do sezónní afektivní poruchy vzácněji. Na deset postižených připadá šest až devět žen.

Podávání vitaminu D v doplňcích většinou pomáhá jen málo. Lepší účinky má světelná terapie. Naopak alkohol, jímž se tyto zimní splíny lidé snaží řešit, situaci jen zhoršuje. Během konzumace je sice člověku zdánlivě na chvíli lépe, ale druhý den po vystřízlivění se depresivní stav ještě prohloubí.

„Osmdesát procent postižených výrazně prospívá při fototerapii, kdy jsou vystaveni přírodnímu či umělému světlu po určitou část dne. U většiny lidí dojde ke zlepšení stavu po dvou až čtyřech dnech,“ tvrdí psychiatři z Illinois.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat