Chcete dodržet svá předsevzetí? Vezměte si na pomoc kofein!

Konzumenti tří až pěti šálků kávy dodržují svá novoroční předsevzetí a změnu životního stylu spolehlivěji. Proč? Kofein obsažený v jejich oblíbeném nápoji totiž pomáhá snižovat vnímání námahy při cvičení. A tím pomáhá především těm osobám, které mají vrozenou averzi vůči námaze vyvolané úsilím při fyzickém pohybu.

Pozitivní vliv kofeinu na změnu životního stylu a cvičení prokázal profesor Samuele Marcora, odborník na výzkum výdrže u sportovců z University of Kent.

Podle něj většina lidí, která začala v lednu cvičit kvůli novoročnímu předsevzetí, přestane s touto změnou životního stylu nejpozději v červnu. Jen mizivé procento skutečně sportuje nadále po zbytek života.

Podle profesora Marcory, ale také podle řady jiných výzkumů, má většina lidí vrozený odpor k vynakládání úsilí pro překonání námahy a bolesti vyvolané pohybem. Proto také většina lidí končí na gauči a nepohybuje se. A když se v novém roce rozhodnou pro změnu, nevydrží déle než pár týdnů.

„Kofein dokáže omezit vnímání námahy a úsilí, které člověk musí vynaložit. Proto pomáhá při pohybu těm, kteří mají velké problémy vydržet právě kvůli tomu, že je překonávání odporu k námaze stojí velmi mnoho úsilí,“ vysvětluje Marcora.

Jedincům, kteří se musejí do cvičení nutit, pomůže pravidelný přísun kofeinu s kávou. Tři až pět šálků je podle odborníků bezpečná míra, podávat kofein je dobré také těsně před sportem. A navíc je prokázáno, že kofein pomáhá při hubnutí, protože je bohatým zdrojem protizánětlivých antioxidantů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat