Má potíže s pitím? Otestujte ho!

Alkoholismus trápí české domácnosti častěji, než jsme ochotní si přiznat. Téměř každá rodina má v příbuzenstvu alkoholika. Většinou jsou to muži, ale přibývá také žen, jež jsou na alkoholu závislé.

Spousta alkoholiků svou závislost před svými nejbližšími dokáže docela dlouho utajit. Hodně lidí totiž vlastně ani netuší, jak poznat, že jejich partner/partnerka sklouzává k nebezpečnému návyku.

Jaké chování patří z hlediska alkoholu k rizikovému?

1. Pije, aby byl šťastný.

Pokud váš partner potřebuje k dobré náladě sklenici alkoholu, není to právě ideální. Alkohol dokáže dělat s naší náladou divy. Ano, umí ji zlepšit, ale dokáže ji také pořádně pokazit. Alkoholici pak většinou sahají po další sklence – bez ní už totiž ani neumějí být šťastní.

2. Pije, aby se opil.

Pokud váš partner pije s jediným cílem, a to opít se, zpozorněte. Právě takové chování patří mezi rizikové.

3. Až překvapivě dobře alkohol snáší.

Neustálé zvyšování dávky alkoholu znamená, že si tělo vytvoří určitou toleranci, takže člověk pak dokáže vypít množství, jež by jiného „odpravilo“, a přitom ještě vypadá relativně „střízlivě“. To však není výhoda, je to signál, že tělo je na alkohol příliš zvyklé. Což znamená, že už ani příliš nevaruje – a mezitím si alkoholik zadělává na spoustu zdravotních problémů, jež často končí smrtí.

4. Z pití se stává priorita.

Alkoholik nemá v životě jinou prioritu než alkohol. Rodina, práce, přátelé, vše jde stranou. Není to uvědomělý stav, mozek závislému člověku už ani jiné chování nedovolí. I když ví, že ubližuje svým nejbližším i sobě, nedokáže závislost vůlí ovládnout.

5. Začíná lhát.

Pokud vám partner tvrdí, že musí zůstat dlouho v práci, a pak přijde domů opilý, případně pokud vám tvrdí, že nepil, ačkoli opak je pravdou, něco je špatně. Zvláště pokud se tyto a podobné situace opakují. Alkoholici jsou například neuvěřitelně vynalézaví, pokud jde o schovávání lahví s pitím.

6. Nikdy nepřiznají, že mají problém.

Co je na alkoholismu velmi těžké, je že se závislý člověk jako závislý necítí, a tak si vlastně nepřizná, že má velmi vážný problém, který ohrožuje jeho život (o štěstí jeho rodiny ani nemluvě). Bohužel právě přiznání si problému je jedinou cestou k nalezení řešení a léčbě. Vy sama s tím těžko něco zmůžete...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat