Jak se pozná šťastný vztah? Podle spánku!

Muži i ženy, kteří se cítí být milováni a z této lásky získávají pocit klidu a bezpečí, mají lepší spánek v noci. Vědci věří, že právě pocit bezpečí umožňuje člověku rychleji upadnout do hlubokého spánku, takže tělo déle sní a více si během noci odpočine. Nedostatečný a přerušovaný spánek přitom souvisí s celou řadou vážných onemocnění a předčasnou smrtí.

Mít pečujícího partnera, který je schopen nás chránit a utěšit, když se nedaří, je nejefektivnější způsob, jak u člověka snížit úzkost a napětí,“ vysvětluje profesor Emre Selçuk z Ankary.

Jeho tým sledoval spánek u 350 párů a všímal si také, jaký vztah dvojice spolu má. Mezi tím, jak jsou partneři se vztahem spokojení a jak pozitivně ho hodnotí, a tím, jak kvalitně pak spí, existuje pozitivní souvislost.

„Úzkost narušuje spánek tím, že se člověk v noci častěji budí, během následujícího dne pak nefunguje tak efektivně. Společenské vztahy… jsou mocným zdrojem bezpečí a ochrany,“ tvrdí profesor Selçuk s tím, že kvalitní vztah zajistí kvalitní spánek a je tedy prevencí chorob srdce, diabetu, obezity a demence.

„Celkově vzato náš výzkum naznačuje, že pro šťastnější, zdravější a delší život je třeba mít vedle sebe vnímavého a pečujícího partnera,“ dodává profesor Selçuk.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat