Co nás nutí cpát se hranolky, těstovinami a pečivem?

Touha cpát se škrobnatými potravinami je vlastní všem lidem napříč celou planetou a všemi etniky i kulturami. Proč? Protože škroby jsou bohatým zdrojem energie, takže konzumace těchto potravin zajistí bohaté zásoby na horší časy. Ty se většinou ukládají jako tuk v podkoží. Což je v dnešním škrobem přesyceném jídelníčku západního člověka důvodem epidemie obezity. Jenže evoluce nám v ústech vytvořila speciální chuťové senzory, které škrob mezi ostatními chutěmi ihned rozeznají a dají signál mozku.

Dosud znali fyziologové pět oficiálních chutí – sladkou, slanou, kyselou, hořkou a umami. Poslední je novější a týká se glutamátu, aminokyseliny z některých druhů bílkovin (přirozeně ve stravě živočišného původu), která podtrhuje chuť jídel a přidává se proto do pokrmů také uměle. Vědci z Oregonu ale potvrdili, že máme i šestou chuť a tou je právě škrobnatá.

„Každá kultura má hlavní zdroj složitých sacharidů. Představa, že ji nedokážeme chutí rozeznat, když jíme, nedává smysl,“ vysvětluje docentka Juyun Limová z Oregon State University.

Škrobová chuť se přitom nekryje s jednoduchými cukry, rovněž sacharidy – glukózou, fruktózou či sacharózou – které vyvolávají v ústech pocit sladkosti.

„Asiaté o této chuti hovoří jako o podobné rýži, běloši jako o chuti podobné chlebu či těstovinám,“ dodává docentka Limová, že škrobnatá chuť se popisuje podle kulturního zdroje škrobů. Asiaté konzumují hlavně rýži, proto ji přirovnávají k ní, zatímco Evropané a Severoameričané jedí hlavně pšenici, proto ji přirovnávají k chlebu či těstovinám.

„Myslím, že je to důvod, proč všichni lidé na světě vyhledávají pokrmy obsahující škroby,“ dodává Limová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01
69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat