Dýchání nosem posiluje paměť

Po tisíce let vědí jogíni, že dýchání nosem má blahodárné účinky nejen na tělo, ale také na mozek a zvláště emoce a paměť. Vědci z Illinois to teď potvrdili tvrdou exaktní vědou. Dýchání nosem stimuluje mozek a působí pozitivně na paměť. Usnadňuje proces kódování a uchovávání informací v paměti. Pravidelnost jógového dechu nosem přitom zvyšuje elektrickou aktivitu krom centra paměti také v centrech emocí a čichu.

Pravidelné dýchání nosem, které je základem meditace, působí pozitivně na emoční stránku lidské bytosti.

Z experimentálního výzkumu doktorky Christiny Zelanové také vyplývá, že mozek si pamatuje informaci lépe, pokud si ji člověk memoruje při nádechu.

„Jedním z velkých objevů této studie je dramatický rozdíl v aktivitě mozku mezi nadechováním a vydechováním. Když nadechujete, zjistili jsme, že stimulujete neurony v olfaktorické kůře, amygdale, hippokampu a v celém limbickém systému. Při nádechu se synchronizují mozkové oscilace napříč limbickým systémem,“ tvrdí doktorka Zelanová z Northwestern University v Chicagu.

Zimní splín? Zkuste jógu!

Jóga dokáže nejen zpepšit naši paměť, ale také náladu. Vědci se snažili přijít na to, proč lidé praktikující jógu nemají takové riziko depresí jako ostatní. A nakonec našli odpověď!

Kyselina gama-aminomáselná (GABA) působí v mozku jako silné antidepresivum a neurotransmiter rozpouštějící úzkosti a strachy. Člověku trpícímu depresí či úzkostí lze podat lék působící podobně jako GABA. Nebo zvýšit množství samotné aminokyseliny. Dokáže to jediná lekce jógy. A pokud člověk cvičí pravidelně, má v mozku konstantně vysokou hladinu GABA. To vysvětluje, proč jsou lidé praktikující jógu klidní, vyrovnaní a bez depresí a úzkostí.

Zatímco léky založené na principu působení GABA řeší jen symptomy, jóga vede trvale k řešení problému a vytvoření stabilní psychické pohody. Navíc absolutně bez vedlejších účinků. Naopak pravidelné cvičení udržuje v perfektní kondici také tělo a oběhovou soustavu.

Vědci z Massachusetts prokázali, že osoby cvičící pravidelně jógu mají stabilně vysokou hladinu GABA v mozku, navíc se zlepší funkce jejich imunitního systému, energetický metabolismus a vylučování inzulínu.

Podle nejnovějších výzkumů GABA také ovlivňuje produkci lidského růstového hormonu – elixíru mládí a vitality. Pokud by tomu tak bylo, pak by to vysvětlovalo, proč jóga zpomaluje stárnutí a pomáhá jogínům být fit i ve velmi vysokém věku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat