Opravdu si nelze štěstí koupit za peníze?

Rozsáhlý výzkum z London School of Economics potvrdil slova písničky, která hovoří o tom, že si za peníze nelze koupit štěstí. Podle ekonomů z Londýna je to prostý fakt. Štěstí západního člověka se dnes opírá o vztahy a mentální zdraví jedince a lidské neštěstí daleko méně řídí nedostatek peněz než nefunkční vztahy, rozpad vztahu a mentální onemocnění. Státy by tak měly dbát více než na tvorbu bohatství na utváření celkové pohody a příjemného života.

Největším zdrojem neštěstí jsou deprese a úzkosti. Jejich odstraněním se pocit štěstí zvýší o dvacet procent, zatímco zlepšením finanční situace jen o pět procent. Větší vliv má také funkční vztah či stabilní partnerské zázemí než finanční stabilita.

„Naše důkazy jasně demonstrují, že věci, na nichž naše štěstí a neštěstí závisejí nejvíce, jsou naše společenské vztahy a okruhy a také naše mentální a fyzické zdraví. To vyžaduje od státu novou roli, nikoli tvořit bohatství, ale tvořit pohodu. V minulosti stát úspěšně řešil chudobu, nezaměstnanost, vzdělávání a fyzické zdraví,“ uvedl profesor Lord Richard Layard, autor studie a ekonom z London School of Economics.

Daleko zhoubnější vliv než chudoba má na lidské štěstí domácí násilí, alkoholismus, deprese, úzkosti, osamělost v dospívání, příliš náročné zkoušky ve škole a další věci.

Zatímco životní úroveň se na Západě za posledních čtyřicet let velmi výrazně zlepšila, míra užívání si života zůstala poměrně statická napříč zeměmi, jako jsou Spojené království. USA, Německo či Austrálie.

Zajímavé na studii profesora Layarda je také to, že daleko větší vliv na pocit štěstí a spokojenost se životem má partnerství a láskyplný vztah než výše vzdělání. To podporuje zjištění, že ekonomické výhody mají na celkový pocit štěstí nejmenší vliv.

Chcete být šťastní? Začněte u sebe!

Přemýšlíte, jak do svého života pustit ještě více štěstí? Nečekejte, až se o vaše štěstí postará vaše okolí – vezměte ho do svých vlastních rukou. Stačí několik maličkostí, abyste sami ze sebe měli dobrý pocit a cítili se šťastnější!

Nepřehánějte to s nároky

Život a naše okolí na nás klade více či méně velké nároky. Ovšem ruku na srdce – nekladete ty nejsložitější na svou osobu vy? Mít velké cíle není nic špatného, ale nepodceňujte ani ty malé. Snáze je splníte a dodáte si tak sebevědomí pro ty náročnější úkoly. Radujte se z každého úspěchu bez ohledu na složitost cesty, díky které jste ho dosáhli!

Jste dobří!

Že vás nikdo vlastně nepovzbudí? Povzbuďte se sami! Vyberte si nějakou frázi, kterou si jako mantru budete opakovat v těžších chvílích a která vás pořádně vás nakopne. Je sice dobré, když ve vás věří vaši blízcí, ale pokud vy nebudete věřit v sebe sama, nikam se nedostanete…

Můj malý koutek

Trávíte v práci víc času než doma? Pak se snažte, abyste se ve svém prostředí cítili dobře. Pokud to jen trochu jde, přizpůsobte si ho podle sebe. Občas stačí maličkost (jako třeba fotka dětí či partnerky na stole, květináč s oblíbenou rostlinou, váza s kyticí…). Ale i ta maličkost vám dokáže vykouzlit úsměv na rtech.

Odměna se počítá

Dosáhli jste (malého či většího) úspěchu, měli jste těžký den, který jste nakonec zvládli? No tak se odměňte! Kupte si maličkost, co vám udělá radost, oblíbenou mňamku k večeři, zajděte si na masáž nebo se třeba jen naložte do horké vany s knihou. Zkrátka si udělejte radost!

Čas na změnu

I malá změna vzhledu udělá s člověkem zázraky. Nový sestřih, zářivý lak na nehty, výrazná barva sáčka. Zkuste něco, na co nejste zvyklí. Dodáte si sebevědomí a budete se cítit skvěle. Zkrátka – jak málo stačí ke štěstí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat