Staří lidé nejsou nudní patroni. Riskují ochotněji než mladí

Staří lidé nejsou nudní patroni. Spíš naopak, pokud je srovnáme s mladými ročníky optikou riskantního chování. Senioři jsou totiž díky vyššímu životnímu optimismu ochotnější riskovat. Jenže ve srovnání s mladšími činí o dost horší rozhodnutí, takže častěji přicházejí o peníze.

„Lidé starší šedesáti let činí riskantnější rozhodnutí než osmnáctiletí,“ tvrdí profesor Thorsten Pachur z Institutu Maxe Plancka v Berlíně.

Starší lidé riskují ochotněji, protože mají obecně lepší psychické nastavení a více si užívají života.

„Když jste v dobré náladě, spíš uvidíte pozitivní výsledky svého rozhodnutí. Starší lidé jsou optimističtější v pohledu na možnost výhry. Jsou mnohem opovážlivější ve svém rozhodování. Ale navíc dávají stejnou váhu možné ztrátě jako možnému zisku, zatímco mladší lidé jsou zaměřeni silněji na vyhýbání se ztrátám… Tyto rozdíly v kvalitě rozhodování je možné přisoudit snížení fluidní inteligence u starších osob. To znamená, že starší lidé mají sníženou schopnost zpracovat informace a rychle řešit problém,“ tvrdí profesor Pachur.

Jak se dožít stovky

Ovšem abychom si mohli ve stáří užívat života (a možná - tedy podle vědců - i trochu riskovat), musíme se tohoto věku dožít. Jak na to? Je to možná jednodušší, než si myslíte!

Hlavně žádná osamělost

Společenský život má na naše fyzické i duševní zdraví nesporný pozitivní vliv. Přátelé, rodina, všichni nás udržují v dobré náladě. A tak se nevyhýbejte příležitostem k sešlostem, návštěvám apod. Přátele najdete v každém věku. Samota je to nejhorší, co vás může potkat. Tak pozor na ni!

Naučte se odbourávat stres

Poradit vám, abyste se stresu vyhýbali, je v dnešní době dost utopie. A tak je lepší, když se s ním naučíte žít, respektive se jej naučíte účinně zvládat a odbourávat. Stres totiž dokáže neskutečně zatěžovat tělo a škodit mu. Proto je dobré nepodceňovat relaxaci, dostatek spánku nebo nějakou meditační techniku.

Najděte smysl života

Jinými slovy – pokud budete mít pro co žít, budete žít déle. Je jedno, zda pro rodinu, zahrádku, svého pejska, přátele… Jakmile senior (a vlastně nejen on, týká se to i mladých lidí) rezignuje na jakýkoli cíl, už jen přežívá, ale nežije skutečně. A to zdraví nepomáhá. Následuje izolace a nezájem o okolí či o sebe. A to není cesta k dlouhověkosti.

Neseďte doma

Ano, na řadu přichází pohyb. Lidské tělo není stvořené k celodennímu vysedávání u obrazovky! Potřebuje se také hýbat. A tak dokud to půjde, sportujte. A až vám to bolavé klouby nedovolí, zkuste alespoň krátké procházky. Chůze je přirozený způsob pohybu, který dělá tělu dobře. Můžete také třeba pracovat na zahrádce, venčit psa, prostě jen neseďte doma.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat