Čtení knih ulevuje od bolesti. Jak?

Vášniví čtenáři a sečtělí lidé méně trpí chronickými bolestmi než ti, kdo nepřečtou za život jedinou knihu. A když už člověk bolestmi trpí, právě ve čtení může nalézt účinnou úlevu. Podle psychologů z Liverpoolu totiž čtení může sloužit jako kognitivně-behaviorální forma terapie, kdy se člověk učí novým životním nácvikům a stylu myšlení, aby se zbavil naučených negativních principů.

„Naše studie naznačuje, že čtení by mohlo být alternativou kognitivně-behaviorální terapie při uvědomování si emoční bolesti jinak pasivně zažívané pacienty s chronickou bolestí,“ míní doktorka Josie Billingtonová z Liverpoolské univerzity.

Zajímavé také je, že lidé, kteří jsou vysokoškolsky vzdělaní a hodně čtou, trpí mnohem méně chronickými bolestmi než jedinci, kteří mají nejnižší vzdělání a nečtou vůbec. Ve druhé skupině je pacientů trpících chronickou bolestí o osmdesát procent více než v té první.

Začněte od malička

Možná sami nepatříte k nejvášnivějším čtenářům, ale při čtení řádků výše si říkáte, že alespoň své děti byste mohli naučit lásce ke knihám? Pak vám poradíme, jak vychovat malé čtenáře, které budou knihy provázet celý život.

Čtěte jim každý den

I kdybyste mohli ze svého nabitého programu „urvat“ pouhých 10 minut, stojí to za to. Ideální je předčítání před spaním (minimálně je to mnohem lepší alternativa než nechat dítko usnout u televize – už jen proto, že bude usínat ve vaší přítomnosti).

Malý čtenářský koutek

Zalezte s potomkem večer pod peřinu a čtěte mu, určete si pro společné čtení velké křeslo a zabalte se do deky, navršte na podlahu polštáře a uvelebte se s knihou v nich. Fantazii se meze nekladou! Ze čtení se tak stane speciální událost.

Vlastní výběr

Zapojte své dítko do výběru knihy na čtení. Taková návštěva knihovny pro něj může být velkým zážitkem! Navíc knihu, kterou si samo vybralo, bude chtít spíše přečíst.

Zahrajte si

Nečtěte jednolitým hlasem nebo rychle – pěkně příběh zdramatizujte. Nebojte se, měnit tón hlasu při čtení dialogů jednotlivých postav či změnu barvy hlasu ve vypjatých situacích zvládnou i neherci! Pořádně se do příběhu „položte“, jinak svého potomka nezaujmete a unudíte.

Nápomocné ilustrace

Nechejte dítě prohlédnout ilustrace v knize! Pomohou mu představit si čtený příběh, navíc podpoří i jeho kreativitu.

A co dál?

Mluvte s dítětem o tom, co jste právě přečetli, nechejte jej zeptat se vás na všechno, co mu nebylo jasné. Příběh ho nepřestane bavit, když mu bude opravdu rozumět.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat