Chovejte se zdvořile. Je to dobrá prevence deprese

Zdvořilost a vděčnost jdou ruku v ruce. A vděčnost je přitom podle texaských psychologů výbornou prevencí depresí. Podle jejich nových výzkumů lidé, kteří se chovají zdvořile a často děkují druhým i za maličkosti, trpí depresemi mnohem vzácněji. A to jednoduše proto, že jejich život je plný vyjadřování vděčnosti.

„Být vděčný a často druhým děkovat souvisí s kognitivním přehodnocením, tato schopnost pak s tím, že dokážeme složitou situaci vzít a proměnit v něco pozitivnějšího,“ tvrdí psychologové z Texasu.

Deprese také souvisí často s ambivalentním emočním vyjadřováním, což je strach z projevování svých pocitů druhým lidem.

„Vyjadřování vděčnosti za velmi malé projevy vlídnosti druhých může mít veliký vliv na fyzické a mentální zdraví člověka. Tato změna chování může ulevit od symptomů úzkosti a zřejmě podpořit pocity blízkosti a sociální podpory u jedinců, kteří mají strach z projevování svých pocitů před druhými a kteří se cítí izolovaní. Reagovat uznale a s vlídností a projevovat vděčnost nám umožňuje přehodnotit situaci v pozitivnějším světle, což může souviset s omezením symptomů deprese,“ tvrdí autoři z Houstonu.

Projevování vděčnosti má navíc většinou pozitivní účinek na druhé, kteří jsou pak sami vlídnější. A jejich vlídnost je to, co posiluje pozitivní vnímání světa.

Když se nedaří...

I když jsme zdvořilí, neznamená to, že občas nemáme dny, kdy nesršíme dobrou náladou a rozhodně nepřipomínáme toho optimistického smíška bez depresivních nálad či úzkostí. V takovém případě je dobré mít v záloze nějakého spojence, který od takových stavů pomáhá. Například na talíři!

Ovoce a zelenina jsou nejen cenným zdrojem látek chránících tělo před chorobami a stárnutím, ale jsou také zdrojem látek působících blahodárně na mozek. Ten pak lépe odolávám chmurám a depresím. Člověk ale musí ovoce a zeleniny spořádat denně velké množství – osm a více porcí.

Zjistili to vědci z University of Queensland. Terapie ovocem a zeleninou je však velmi účinná, k výraznému zlepšení mentálního stavu dochází už pár dní poté, co se jimi člověk začne cpát.

„Současná doporučení pro konzumaci pěti porcí zeleniny a dvou porcí ovoce denně se opírají o studie zabývající se fyzickým zdravím. My jsme se chtěli podívat na účinek konzumace ovoce a zeleniny na celkovou vitalitu a psychickou kondici,“ tvrdí doktor Redzo Mujcic z University of Queensland.

Nejenže je velmi zdravé stravovat se velkým množstvím zeleniny a ovoce, ale také to přispívá k výborné náladě a uspokojení ze života.

„Dalšími výsledky našeho výzkumu je to, že ovoce má na psychiku větší vliv než zelenina a že u žen je tento vliv silnější než u mužů,“ tvrdí Mujcic.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat