Přihlášení na Bety.cz

Neplatné uživatelské jméno nebo heslo

Zapomněla jste své heslo?

Pokud žádný z uvedených účtů nemáte, zaregistrujte se zde

Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Pití vína zaměstnává mozek více než jakákoli jiná činnost

Se zarděním přiznává, že ulítá na "Růžovce" a Ulici. Nesnáší přetvářku a faleš. Potají ujídá redakční bonbóny.

Zobrazit další články autorky

11.04.2017 | Zajímavosti

Vědci z prestižní Yaleovy univerzity v Connecticutu zjistili, že konzumace vína je pro mozek mnohem větším tréninkem než kterákoli jiná lidská činnost. Pití červených a bílých vín totiž zapojuje do činnosti smyslovou i emoční složku mozku a je náročnější než cokoli jiného, co člověk činí nebo zažívá. Nicméně degustátoři vyplivující vzorky vína, aby se neopili, se připravují o značnou část vjemů.

Jinými slovy k plnému vychutnání vína je nezbytné ho polknout. I když to znamená dostat do krve etanol a čelit následkům opilosti.

„Polknout víno je nezbytné pro získání maxima informací o jeho kvalitě,“ píše profesor Gordon Shepherd z Yaleovy univerzity.

Nicméně ve své studii dokazuje, že hodnocení vína je silně subjektivní a je to iluze, takže nikdo, kdo necítí to, co popisuje sommeliér, by se neměl cítit trapně. Chuťový popis vína je jakousi iluzí sommeliérova mozku vytvořenou součinností smyslové a emoční části mozku.

„Chuť není ve víně, chuť se tvoří v mozku toho, kdo jej chutná,“ tvrdí profesor Shepherd ve své publikaci.

Podle jeho neurologických výzkumů pracuje mozek při degustaci vína mnohem usilovněji než při řešení matematického úkolu, jenže má z konzumace vína mnohem příjemnější prožitek.

„To, jak nám víno chutná, je zcela závislé na vzpomínkách, na našem emočním nastavení i na tom, s kým víno pijeme. Ovlivněno je i pohlavím, věkem či geny, které zase ovlivňují složení slin,“ tvrdí profesor Shepherd.

Vínem proti obezitě?

Víno sice pije většina z nás kvůli jeho lahodné chuti, nicméně stále více studií je také zaměřeno na pozitivní dopady tohoto nápoje na lidské zdraví. Spekuluje se už delší dobu o jeho roli v prevenci onemocnění srdce (za ní by měla stát látka resveratrol), nedávno se objevily hlasy, že by snad víno mohlo být účinné i v boji proti obezitě.

Odborníci z Harvardovy univerzity sledovali dvacet tisíc žen po dobu třinácti let. Ty, které střídmě konzumovaly alkohol a zvláště pak víno, si udržely normální postavu po celé sledované období mnohem častěji než abstinentky.

Jejich kolegové z Washington University se pak zaměřili na zkoumání účinků resveratrolu. V řízeném laboratorním experimentu sledovali působení tohoto antioxidantu, který je bohatě zastoupen v červeném víně, na několika skupinách myší. A ty, které dostávaly nadbytek stravy, přibraly mnohem méně, pokud k tomu konzumovaly právě resveratrol.

Resveratrol ze skupiny fenolů funguje v těle jako silný antioxidant a brání vzniku zánětů v tkáních. Ví se přitom, že v tukové tkáni vzniká zánětů více a že tyto záněty podporují růst a množení tukových buněk.

Magická místa naší planety. Kam byste se měli podívat ale...

Marinovaný králík se zeleninou

Marinovaný králík se zeleninou

19 hlasů
1h a 35min 162 kJ 220 Kč

Nejčtenější články

Tip na oběd

Treska s brokolicí

9 hlasů
45min 346kJ 160 Kč

Recept na jednoduchou a dietní přípravu rybího filé.

Melounový salát s parmezánem

10 hlasů
25min 389kJ 65 Kč

Vrstvený salát s dokonalou rovnováhou chutí.

Poradny

modřiny na dolních končetinách

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Určitě jste správně, vůbec se nebojte. Snadná tvorba modřin může ... Více

otoky

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz, který svědčí o tom, že máte o babičku starost. Otoky při vyšším k... Více

Beran

Horoskopy Beran

21. 3. - 20. 4. změnit

Vztah mezi vámi a partnerem bude v těchto dnech značně napjatý. Paradoxně bude důvodem naprostá banalita. Chyba v komunikaci však způsobí, že se z komára rychle stane velbloud, a nepříjemná atmosféra je na světě. Snažte se s partnerem více mluvit!

Více