Méně zubů a škodlivé čtení. Nesmysly o ženském těle, kterým lidé věřili

Než přišla ke slovu moderní věda, měli lidé o anatomii jen omezené představy. O té ženské pak téměř mizivé. A tak není divu, že věřili spoustě mýtů, jež se z dnešního pohledu zdají téměř komické. A některé dokonce přežily i do dnešních dnů!

Jaké představy měli lidé v dávných (i těch méně dávných) dobách o ženském těle?

Uřknuté květy a mrtvé včely

Jistý římský filosof a přírodovědec Plinius starší ve svém díle napsal, že menstruující ženy mají spoustu nadpřirozených schopností. Tak například podle něho dokáží uřknout rostliny, snížit lesk zrcadel či slonoviny, nechat zrezivět železo, ztupit ostří, rozezlít psy nebo zabít celý roj včel. Zůstává otázkou, kolik menstruujících žen Plinius v životě viděl…

Kolik máme zubů?

Dokonce i slavný řecký filosof Aristoteles měl o ženách zajímavé představy. Odhlédneme-li od faktu, že je považoval za podřízené mužům, kteří je měli ve všech směrech převyšovat (což je bohužel názor, který vydržel další a další staletí), pak byl také přesvědčený, že jako „nedokonalé kopie mužů“ mají ženy méně zubů. A přitom stačilo jen umět počítat, že…

Bez touhy

Také ženská sexualita byla – jak se zdá – docela záhadou. Není to ostatně tak dávno, co se věřilo, že ženy neznají sexuální touhu či potěšení. Že slastné city při milování jsou něčím nežádoucím a především nenormálním. Dokonce ubohé ženy, jež zažily sexuální vzrušení, hledaly pomoc u lékařů, neboť se věřilo, že trpí „hysterií“. Mimochodem, léčba této hysterie přispěla k vynálezu vibrátoru (učenci by se asi divili, kdyby dnes viděli, že tento „lék“ je naopak využíván pro dosažení slasti).

Pozor, kam saháš

A když už jsme zmínili sexualitu, nesmíme zapomenout ani na masturbaci, která byla i ve 20. století považována za neslušnou. A ještě dříve také za nebezpečnou. Měla podle „učenců“ způsobovat růst chlupů na rukou nebo také šílenství. U dívek pak měla onanie zarazit vývin prsů. Rodiče se snažili své děti uchránit před tím, aby se dotýkaly svého těla, někteří dokonce nechali u svých dcer provést speciální operaci klitorisu, jež měla slasti z masturbace a později sexu zabránit.

Hlavně žádné knihy

Poměrně dlouho se věřilo, že příliš vzdělané a sečtělé ženy jsou neplodné. Tuto pověru dokonce potvrdil i jistý profesor z Harvardovy univerzity Edward Clarke, když napsal, že ačkoli jsou ženy schopné učení, příliš velká záliba v knihách u nich způsobí neplodnost, a proto by se měly vzdělávat jen v základních mezích. Netrvalo dlouho a na konci 19. století byly jeho myšlenky vyvráceny. Jak jinak než učenými ženami.

Výhled pro těhotné

Ani gravidní ženy to neměly snadné. Ještě v 18. století lidé věřili, že pokud se těhotná podívá na něco či někoho ošklivého, narodí se jí ošklivé dítě. Podle Julie Epstein, která tehdy napsala knihu pro nastávajíc matky, může žena ovlivnit vzhled svého miminka, a měla by se proto dívat jen na krásné věci a lidi.

Kdo nechce, neotěhotní

A na závěr jeden mýtus, který se drží minimálně od 13. století až do dnešních dnů, ačkoli se jedná o naprostou hloupost (o to víc je tento mýtus nebezpečný). Co říká? Že pokud žena nechce, neotěhotní. Tento nesmysl se dokonce stal poměrně nedávno argumentem odpůrců potratů v Americe. Například v roce 2012 prohlásil kongresman Todd Akin, že při „opravdovém znásilnění žena nemůže otěhotnět, protože její tělo zná způsoby, jak tomu zabránit“. Co na tom, že z lékařského hlediska se jedná o snůšku lží. Některé mýty mají bohužel tuhý kořínek a dodnes mohou nejen ženám škodit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat