Nadměrný příjem soli vede k většímu hladu

Nadměrný příjem soli se často spojuje s větší žíznivostí. Lidé, kteří jedí velmi slané, mají tendenci více pít. Fyziologicky vzato ale podle nových experimentů s astronauty jejich tělo žíznivější není. Němečtí vědci ale prokázali, že nadměrný příjem soli ve skutečnosti souvisí s větším hladem. A to jednoduše proto, že vylučování soli je energeticky velmi náročné. A také zatěžuje ledviny a oběhovou soustavu. Nadměrný příjem soli je tudíž pro zdraví zhoubný.

Tělo si udržuje v krevní plazmě a cytoplazmě buněk trvalou rovnováhu sodíkových a draslíkových iontů. Když je sodíku – většinou dodávaného do těla s potravou – nadbytek, začnou ho ledviny intenzivně vylučovat.

Příprava na Mars

Obecně se soudilo, že tehdy tělo potřebuje více tekutin a člověk je žíznivější. To ale z experimentu německých vědců z Erlangenu úplně nevyplynulo. Pracovali s dvaceti astronauty pro výzkum, který má připravit lidi na cestu na Mars. Mužům podávali různě slanou stravu v prostředí imitujícím kosmickou loď. A sledovali po několik týdnů funkci jejich ledvin.

Ačkoli muži přijímající více soli nebyli žíznivější, byli hladovější. Výzkumem činnosti ledvin vědci prokázali, že je to kvůli energetické náročnosti vylučování sodíkových iontů.

Nebezpečný začarovaný kruh

Procesu se účastní močovina, která není jen odpadní látkou metabolismu bílkovin a formou vylučování dusíku z těla, ale je také důležitým osmolytem. Močovina totiž pomáhá ledvinám nezbavovat se vody tím, že ji na sebe váže, ale pomáhá při zahušťování moči vylučovat ionty sodíku a chloru. Ty na sebe také vážou vodu, pokud by močovina nepomáhala, došlo by k nadměrnému vylučování vody.

Jenže syntéza močoviny je náročná energeticky, proto jedinci, kteří dostávají slanější potravu, mají větší hlad. A to vysvětluje začarovaný kruh konzumace přesolených pokrmů v rychlých občerstveních, které nutí strávníky konzumovat víc a víc, takže se přejídají energeticky náročnými potravinami a jsou obézní.

Nejde jen o hlad

„Ačkoli pokusné osoby dostávající nejslanější potravu nebyly žíznivější, byly opravdu hladovější,“ přiznává profesor Jens Titze z Erlangensko-norimberské univerzity.

Jeho tým ale varuje před nadměrnou konzumací soli také proto, že tato zvyšuje krevní tlak a působí negativně na oběhovou soustavu či ledviny. Prostý fakt, že nečiní člověka žíznivějším, neznamená, že není pro člověka bezpečná!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat