Lidské oko ve zlomku vteřiny pozná změnu emocí u druhé osoby

Člověk jako sociální druh prochází evolucí ve skupině tak dlouho, že díky přírodnímu výběru získal unikátní schopnost zaznamenat ve zlomku vteřiny změnu ve zbarvení tváře jiných osob a tím přesně registrovat jejich emoce. Tuto vlastnost mají i jiní primáti, ovšem moderní technologie dokážou popsat, jak ohromující je rychlost a přesnost této detekce.

Zarudnutí ze studu či zbělení ze vzteku jsou nejsilnějšími projevy společensky významných emocí, které se navenek demonstrují změnou barvy obličeje. Ale lidské oko dokáže velmi rychle a přesně určit také mnohem jemnější změny v prokrvení tváří.

„Vnímání barev očima je velmi podivné. Protože receptory pro zelené a červené spektrum reagují na velmi podobné barvy. Člověk by si tak myslel, že ideální typ barevného vidění bude velmi odlišný od toho lidského, když navrhujeme detektory barev v digitálních kamerách, vytváříme naprosto odlišný typ vidění, než má lidské oko,“ vysvětluje antropolog doktor James Higham z New York University.

Podle něj však lidské oko předčí v detekci změn zbarvení obličeje i tu nejdokonalejší digitální kameru.

„Lidé jsou velmi dobří v rozlišování emocí na tvářích jiných lidí a to na základě různých vodítek. Některými z nich můžou být změny ve zbarvení související se změnou prokrvení pokožky. Prokrvení se totiž mění podle emocí, třeba studu, úzkosti, obav, hněvu, vzteku, ale mění se také třeba po běhání či sportu... Ovšem tato dokonalá schopnost umět reagovat na změny v obličeji a chápat je jako změnu emocí je velmi podstatná pro život ve skupině, v níž je zapotřebí umět předvídat chování druhých,“ dodává doktor Higham.

Ženy versus muži

Schopnost rozpoznat emoční stav jiného člověka pouhým pohledem na jeho oči a oční okolí je vnímána jako projev vysoké sociální a emoční inteligence. Ženy jsou přitom v tomto obecně lepší než muži. Muži nad ženami vynikají jen v rychlém rozpoznání hněvu a chtíče.

Dvě třetiny žen dokážou poznat správně kolem pěti různých emocí v oční partii obličeje jiných lidí. Mezi muži je takto schopných analytiků jen polovina. Ale zase vynikají v rychlosti a přesnosti odhalení emocí vzteku či sexuální žádostivosti. Ženy jsou také mnohem vnímavější k projevům emocí týkajících se zranitelnosti, šoku a strachu. O něco lépe rovněž odhalují emoce provinění.

Podle psychologů z Bristolu kulminují tyto schopnosti zhruba do věku pětašedesáti let. Pak se umění číst emoce z očí protějšku začne opět zhoršovat. Jen emoce ostychu a ztrapnění starší lidé rozpoznají i nadále lépe než ti, kteří jsou ve srovnání s nimi mladší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat