Chycením člověka za ruku zmírníme vnímání bolesti v jeho mozku

Je to podvědomá a pudová reakce. Když je blízkému úzko, je nemocný nebo ho něco bolí, instinktivně ho chytíme za ruku. A jemu se uleví. Není to však žádná iluze, neurologové z Colorada prokázali, že po spojení rukou se trpícímu v mozku skutečně uleví tím, že centrum bolesti přestane být tak aktivní.

Doktor Pavel Goldstein z University of Colorado v Boulderu se zabývá celý svůj život výzkumem bolesti a jejím řešením. Před čtyřmi roky byl u porodu své dcery a prý si všiml, že manželka zvládá lépe porodní bolesti, když ji drží za ruku. A tak se rozhodl zjistit, co se děje v mozku, když se lidé chytí za ruce.

Jakmile se ruce spojí, sladí se srdeční činnost i dýchání obou osob. Trpící se naladí na tu empatickou a uleví se jí od bolesti.

„Čím empatičtější je člověk, který trpícího chytí za ruku, tím silnější analgetický účinek jeho chycení za ruku má, protože dojde k vyšší synchronizaci mezi oběma,“ tvrdí doktor Goldstein.

Podle něj tento princip nejlépe funguje u blízkých – mezi partnery a rodiči a dětmi či velmi důvěrnými přáteli.

„Zdá se, že bolest narušuje synchronizaci mezi dvěma osobami. Ale dotek rukou může tuto synchronizaci vrátit a naopak utlumit bolest,“ tvrdí dále doktor Goldstein podle deníku The Telegraph.

Na bolest i bez prášků

Nemáte se zrovna koho chytit za ruku? Nezoufejte, ani tak vás nemusí čekat polykání pilulek proti bolesti! Existují i další způsoby, jak ji zvládnout bez prášků.

Vyjděte si s přáteli

Posezení v příjemné společnosti podle prof. Robina Dunbara z Oxfordské univerzity dokáže skoro zázraky. Nejenže odvede vaše myšlenky od bolesti, ale ještě v mozku spustí tvorbu endorfinu, hormonu, který je asociován se zmírněním bolesti.

Pusťte si komedii

Smích je také skvělým společníkem, pokud potřebujete ulevit od bolesti. Jak potvrdil výzkum prof. Dunbara, i vtipné video nebo filmová komedie dokáže zvýšit náš práh bolesti a umožní nám se s bolestí lépe vypořádat. Opět za to mohou již zmíněné endorfiny, které se při smíchu vyplavují.

Zajděte na masáž

Podle studie prestižní Mayo Clinic dokáže také od bolesti ulevit. A nemusí to být například jen bolest zad, kvůli které spousta z nás masáže vyhledává. Díky aktivaci těch správných center a uvolnění, jež masáž poskytuje, dokážeme změnit vnímání bolesti a uleví se nám. To určitě stojí za vyzkoušení!

Dejte si do těla

Pokud vám to zdravotní stav dovoluje, zkuste si zacvičit! Vyberte si pohybovou aktivitu, jež vám vyhovuje a nijak neohrožuje váš zdravotní stav (například máte-li potíže s kolenními klouby, nebude pro vás běhání tím pravým), a začněte se jí věnovat. Cvičení podle studie uveřejněné v odborném časopise Pain aktivuje v mozku centra, jež jsou odpovědná za tlumení bolesti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat