Střídmé pití alkoholu s přáteli může posilovat paměť

Alkohol je znám jako nepřítel mozku. Etanol působí zhoubně na synapse – nervová propojení – a jeho konzumace souvisí s úpadkem mozkové tkáně. Možná to ale neplatí pro střídmé společenské pití. Podle psychologů z Exeteru totiž může alkohol posilovat dlouhodobou paměť.

Vyplývá to ze závěrů jejich experimentálního výzkumu. V něm osobám dali za úkol učit se nová slova. Část osob poté dostala ve společenském nastavení ke konzumaci alkohol. Skupina, která měla po učení alkohol, si druhý den pamatovala více a v testu vybavování si slov měla lepší výsledky. Vědce to šokovalo, protože podle všech dosavadních výzkumů alkohol paměť likviduje a proces zapamatování zhoršuje.

Krátkodobá versus dlouhodobá paměť

Podle všeho ale alkohol blokuje učení nových informací a poskytuje mozku více zdrojů k ukládání čerstvě naučených informací do dlouhodobé paměti.

„Náš výzkum nejenže dokazuje, že osoby, které pily alkohol, měly lepší výsledky v opakovaném úkolu učení slov, ale že tento účinek byl silnější u těch, kdo pili alkoholu více. Není jasné přesně, jak tohle funguje, ale hlavním vysvětlením je, že alkohol blokuje učení nových informací a tak má mozek více zdrojů pro ukládání už naučených informací do dlouhodobé paměti,“ tvrdí profesorka Celia Morgan z University of Exeter.

Všeho moc škodí

Alkohol tedy blokuje další učení. Ale pokud je konzumován po učení, tedy v momentě, kdy už jsou informace uloženy, pak může posílit jejich přesun z krátkodobé do dlouhodobé paměti.

„Podle této teorie hippokampus – část mozku důležitá pro ukládání do paměti – přepne do stavu konsolidace paměti, takže přesouvá informace z krátkodobé paměti do dlouhodobé,“ míní profesorka Morgan.

Nicméně studie nedokazuje, že by konzumace alkoholu nebyla pro mozek zhoubná. Pití většího množství než doporučeného odborníky poškozuje nejen mozek, ale také játra, slinivku, oběhovou soustavu a další orgány.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat