Ženy mají silnější imunitu, ale kvůli tomu také více autoimunitních poruch a alergií

Biologické rozdíly mezi muži a ženami jsou řízeny především hormonálně. Ačkoli se muži jeví z obou pohlaví jako silnější, protože díky testosteronu mají větší fyzickou sílu, jsou vlastně mnohem slabší. Když dojde na odolnost vůči virům a jiným infekcím. Ženy mají díky estrogenu mnohem silnější imunitní systém, ale také kvůli tomu pak trpí více autoimunitními poruchami a alergiemi.

Silnější imunita, pokud se zvrhne, totiž znamená častější a silnější poruchy tohoto typu. Jenže na druhou stranu jsou ženy odolnější vůči infekcím a obyčejná chřipka je skutečně sklátí s menšími symptomy než muže. Proto muže zabíjí obyčejná rýmička, zatímco ženy se silnou chřipkou často míří do práce.

Muži umírají 1,5krát častěji na tuberkulózu a dvakrát častěji trpí Hodgkinovým lymfomem jako následkem infekce virem Epsteina-Barrové. U mužů se také pětkrát častěji vytváří rakovina následkem infekce lidským papillomavirem.

Zatímco testosteron mužům dává vysokou fyzickou sílu a odolnost vůči svalové únavě, oslabuje jejich imunitu. Naopak estrogen imunitu posiluje. A je to z evolučního hlediska rozumné. Tedy pro viry. Ženy jsou sice odolnější, ale daleko lepší přenašečky. Virus mohou šířit na své partnery i děti. Proto viry likvidují muže, ale ženy používají víc jako přenašečky.

„Jenže ženy díky silnější imunitě trpí mnohem častěji autoimunitními poruchami. V populaci onemocní touto poruchou osm procent osob, ale osm z deseti pacientů jsou ženy,“ tvrdí molekulární biologové Gabrielle Beltz a Cyril Seillet z australského Institutu Waltera a Elizy Hallových, kde zkoumají lidský imunitní systém.

Imunita v létě. Jak o ni pečovat?

V chřipkových epidemiích o svou imunitu pečujeme, jak se dá. Jenže pak se zima a jaro vytratí a s nimi i přímé ohrožení v podobě chřipkových virů. Ovšem bylo by chybou si myslet, že na náš imunitní systém v horkých letních dnech neútočí zákeřné mikroorganismy! Jak tedy pomoci naší imunitě, aby odolala všem nástrahám léta?

Využijte sezony

Léto je obdobím ovoce a zeleniny. Tak toho pořádně využijte! Jsou plné antioxidantů, vitaminů, minerálů, vlákniny… A pro horké dny jsou ideálním osvěžením.

Hýbejte se

Kdy jindy utužit tělo sportem než v létě? Máte tolik možností na výběr! Když se budete věnovat pohybové aktivitě 30 až 60 minut denně, posílíte imunitu nejen pro letní měsíce, ale i po zbytek roku!

Hydratujte tělo

V horkých letních měsících je důležité dodržovat pitný režim. Ale zapomeňte na sladké limonády či těžké a cukru plné hutné džusy! Ty vašemu organismu rozhodně neprospějí. Vsaďte na vodu (ochuťte ji plátkem citronu, okurky nebo zázvoru, aby nebyla tak nudná). Kromě hydratace dokáže z těla vyplavit toxiny a tím pomoci imunitě. Skvělým tipem jsou i bylinkové nebo zelené čaje.

Usmívejte se

Stres a starosti nepomáhají našemu organismu (o imunitě ani nemluvě) v žádném ročním období a v létě, kdy navíc bojujeme v horkem, už vůbec ne. Proto se snažte být co nejvíce optimističtí, odpočívejte, zahajte tažení proti stresu, zkrátka se více usmívejte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat