Muži mají kolem druhé odpolední obrovský propad v náladě

Lidské chování silně podléhá fyziologickým biorytmům, které se během dne střídají. A navíc existuje také rozdíl mezi pohlavími v tom, kdy je tělo na energetickém vrcholu a má nejvýkonnější myšlení, a kdy je naopak v útlumu. Vědci z Austrálie zjistili, že v období kolem druhé hodiny odpolední je radno kolem mužů – zvláště těch mladších – chodit po špičkách. Jsou totiž na svém celodenním dně s náladou.

Naopak nejlepší náladu mají muži kolem desáté dopolední a sedmé večerní. Vyplývá to z experimentálního výzkumu z Austrálie. Tam sledovali činnost mužských mozků pomocí skenovacích technologií a prokázali, že většina mužů kolem druhé odpolední zažívá prudký útlum v náladě. Mozek má nejméně aktivní centrum odměny a potěšení.

„Zatímco levá část putamenu má nejvyšší aktivaci v deset dopoledne a v sedm odpoledne, výrazný propad aktivity u ní nastává ve dvě odpoledne. Levá část putamenu je zvláště reaktivní vůči neočekávaným odměnám, takže naše data naznačují, že centra odměny a potěšení v mozku mohou být nastavena tak, že očekávají nejvíce odměny brzy odpoledne a nejvíce je překvapí tyto odměny dopoledne a pozdě odpoledne,“ tvrdí doktorka Jamie Byrne z Swinburne University of Technology v Melbourne.

Neaktivní putamen časně odpoledne ale také znamená, že má muž nejhorší náladu a může být pěkně mrzutý. Očekává totiž automaticky jakékoli potěšení.

Pozor na škodlivé odměny

tiNejen muži často řeší pokles nálady nebodlouhodobé splíny jídlem či pitím. Ovšem ne všechny pochoutky se k tomuto účelu hodí. Jakým odměnám z říše potravin se raději vyhnout?

Sušenky

Tajná skrýš sušenek, která vás zachraňuje ve chvíli, kdy vám není do zpěvu? A máte pocit, že to zabírá? Vše je pomíjivé… Cukr z rafinovaných sacharidů způsobí, že se dobře cítíte jen na chvíli. V momentě, kdy hladina cukru klesne, dostane se vaše nálada opět na bod mrazu – a ještě níž. Riziko deprese se tak zvyšuje. Radši zkuste ovoce a zeleninu. Tam nic takového nehrozí.

Energetické nápoje

Ráno káva, dopoledne dva matcha čaje, v poledne káva, odpoledne smutek smíchaný s energetickým nápojem a zapitým pro změnu zeleným čajem. To je špatně! Podle odborníků i malé množství kofeinu přispívá k úzkosti. Navíc kombinace kofeinu a cukru je ještě hrozivější. Jistá americká studie potvrdila, že když se lidé léčící se na deprese na jeden týden vzdají slazené kávy, cítí se mnohem lépe. Je to prý proto, že se totálně rozhodí hladina cukru v krvi, což organismus šokuje.

Alkohol

Tak jasně, přítel vás opustil, šéf vám dal výpověď, máte prázdné konto a váš pes potřebuje na veterinu. Nic moc vyhlídky. Pokud si myslíte, že špatný den vylepší jedna či dvě skleničky vína, můžete to skončit katastrofou. Alkohol působí na centrální nervový systém, myšlení, porozumění, úvahu a emoce. Jakmile se napijete, zpomalíte tím tyto mechanismy, které mohou zhoršit své příznaky a podpořit tak deprese. Pak se nedivte, že jednáte impulzivně!

Aspartam

Toto umělé sladidlo se nachází v dietních limonádách, želatině, a dokonce i u některých snídaňových cereálií, což není tak úplně dobře. Studie univerzity Northwestern v Ohiu, potvrdila, že aspartam výrazně zhoršuje příznaky deprese u pacientů s touto diagnózou. Výzkumníci tvrdí, že je to proto, že aspartam blokuje produkci serotoninu (hormon dobrého pocitu), což vede k nespavosti a poklesu nálady. Takže tudy taky cesta nevede!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat