Proč je ženám větší zima než mužům

Horký čaj, teplá polévka, huňaté ponožky, ale nic z toho nezabírá? V tomhle případě je nevýhodou, že jste žena! Jak to?

Zima o sobě dává vědět. Nemáte ji v lásce už jen proto, že zatímco váš partner chodí venku v tričku, vy se ne a ne zahřát ani pod třemi dekami? Vina je hned na několika stranách!

Ženy jsou přirozeně zimomřivé. Může za to vyšší teplota těla, zvýšený tělesný tuk a hormony. Zní to trochu zmateně, nicméně logicky celá věc do sebe zapadá. Kvůli vyšší teplotě jádra se organismus nemá tendenci zahřívat. A vlastně to ani nejde – díky typicky ženským hormonům.

Tak trochu daň za pohlaví

Muži, kteří mají více svalů, lépe vytvářejí energii pro cirkulaci a růst buněk. A to vytváří teplo. Poděkovat za to mohou metabolické rychlosti. To vysvětluje, proč ještě v listopadu mnozí brázdí ulice v tričku s krátkým rukávem. Mají prostě štěstí…

Jeden holandský výzkum dokonce prokázal, že ženy, které tráví většinu dne v kalendářích, mají metabolickou rychlost o 35 % nižší než pánové, což znamená, že „vyrábějí“ méně tepla a chlad zvenčí na ně působí mnohem víc. Možná už teď „necítíte“ ruce…

Ženský hormon estrogen zastává totiž funkci zhušťování krve, která přerušuje průtok krve těmi nejtmavšími krevními cévami – zejména v rukou a nohou.

Bez rukavic ani ránu

„Estrogen zase dělá periferní krevní cévy citlivější vůči chladu,“ vysvětluje profesor Michael Tipton z oddělení lidské a aplikované fyziologie na anglické univerzitě Portsmouth s tím, že teplota ženského těla se pohybuje v rozmezí 36,9 až 37,4 stupňů. V porovnání s mužem, který zůstává v konstantní hodnotě 37 stupňů, je to rozdíl.

Profesor Tipton pro britský deník Daily Mail zároveň důrazněji potvrdil, že pokud obě pohlaví sdílí stejné prostředí, ve kterém je chladněji, žena sníží průtok krve do svých končetin. Ty pak má v porovnání s mužem studenější. To bohužel vysvětluje fakt, že ženy jsou také náchylnější k rozvoji Raynaudova syndromu, běžného stavu způsobeného zúžením krevních cév. Co s tím vším?

Plný žaludek, polovina úspěchu

Výzkum americké univerzity v New Hampshire potvrdil, že primárně je důležité nemít hlad. S ním je citlivost vůči chladu intenzivnější (hlavně ale nenahrazujte jídlo vodou, protože voda nevyžaduje žádné trávení a neposkytuje energii.).

Dále je vhodné vybírat si zdravé potraviny, které nezpůsobí kolísání cukru v krvi. Zavděk můžete vzít i kořením, které zvyšuje teplotu těla díky látce zvané kapsaicin. Dále pochopitelně pomáhá izolace – výměna sukně za dlouhé kalhoty. A studie britské univerzity v Cambridge přidává další tip – dobře se vyspěte. Přesušovaný spánek totiž taky zvyšuje citlivost vůči měnícím se teplotám. Je to proto, že teplota unaveného organismu během dne kolísá o dva stupně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat