Ženatí muži jsou fyzicky zdatnější a více vydělávají

Šťastné a spokojené manželství mužům prospívá. Dokonce více než ženám. A to na mnoha úrovních. Jednak ženatí mužové v klapajícím vztahu lépe odolávají stresu a jsou psychicky zdatnější, ale mají také lepší zdraví a fyzickou kondici. Vědci také potvrdili, že ve srovnání s nezadanými kolegy, kteří si užívají svobodu, jsou silnější a mají vyšší příjmy.

„Ženatí mužové vydělávají v průměru o třetinu více,“ tvrdí vědci z Univerzity v Bielefeldu v Německu.

Chcete zdravé srdce? Ožeňte se

Podobné závěry přinesli také sociologové z USA. Ale není to nic překvapujícího. Většina zřízení západních států totiž podporuje manželství a diskriminuje finančně jedince, kteří žijí tzv. single život.

I kdyby pánům na příjmech nezáleželo, nemůžou skrývat oči před jiným faktem, tedy že manželství výrazně prodlužuje život. Tedy to spokojené. V něm pak muži umírají předčasně dvakrát méně než jejich vrstevníci, kteří žijí sami.

„U ženatých mužů je riziko infarktu srdce a smrtelné mrtvice o pětašedesát procent nižší než u mužů svobodných,“ tvrdí kardiologové z Duke University v Severní Karolíně.

Pod neustálou kontrolou

Manželství mužům svědčí proto, že sami zanedbávají své zdraví a podceňují příznaky. Manželky jsou ale ostražitější, takže muži žijící v manželství přicházejí včas k lékaři třeba také s rakovinou, zatímco svobodní mládenci často přijdou pozdě s rozvinutými metastázami.

Muži jsou na tom lépe i mentálně, když mají po boku stálou partnerku, s níž si rozumějí. „Ženatí mužové méně často onemocní depresí. Manželství omezuje produkci stresového hormonu kortizolu, který se vylučuje při psychologickém stresu, takže tento vztah tlumí účinky stresu,“ tvrdí profesor Dario Maestripieri z University of Chicago.

Vědci z Kalifornie tvrdí, že ačkoli svobodní muži mají více času na posilovnu, ve skutečnosti jsou to ženatí pánové, kdo mají větší fyzickou sílu a lepší fyzickou kondici. Platí to ale nejspíš hlavně v Kalifornii, kde se hlavním proudem životního stylu stalo cvičení a zdravá strava. V našich končinách totiž manželství znamená mnohdy přejídání se a konec sportování.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat