Vědci vyrobili umělý hormon lásky. Má léčit deprese a úzkosti

31.12.2017 | Zajímavosti

Na počátku milénia se lékaři zvláště z řad psychiatrů začali intenzivněji zabývat rolí oxytocinu v lidském duševním zdraví a jeho možným využitím jako léku. Tento hormon lásky, jak se mu často přezdívá, má v lidském těle mnoho účinků. A třebaže první pokusy s ním vedly k nadšeným předpovědím o jeho budoucím farmakologickém využívání, v posledních letech je stále jasnější, že souvisí s řadou vedlejších negativních účinků. Vědci z Austrálie ale teď oznámili, že mají syntetickou verzi oxytocinu, která je mnohem bezpečnější.

„Tato nová látka nejenže slibuje možné využití při léčbě v budoucnosti, ale je také důležitá pro pochopení funkce oxytocinových receptorů ve zdraví a rozvoji chorob u člověka,“ tvrdí autoři z Queenslandu.

Nevypočitatelý lék

Oxytocin plní v těle řadu funkcí. Krom toho, že je to hormon sociální, posiluje přátelství mezi lidmi, sbližuje, navozuje pocit intimity u milenců a také pouto matky k dítěti, vyvolává stahy dělohy na počátku porodu a má další funkce.

Oxytocin se jevil také jako dobrý lék na úzkosti, schizofrenii, deprese, a dokonce autismus. Jenže vědci z kalifornského Davisu zjistili, že oxytocin může umocnit společensky pozitivní chování, ale také zesílit úzkosti a strachy.

Záleží na tom, jaké zkušenosti mozek měl předtím. Tedy pokud má společensky pozitivní zážitky – přijetí a vlídnost od druhých – pak oxytocin umocňuje jeho touhu a chuť družit se, přátelit a být otevřený novým společenským zkušenostem.

Úzkost a strach

Jenže když oxytocin působí na mozek jedince, který byl šikanován a ponižován, umocňuje u něj úzkosti a strachy z dalších setkání s neznámými jedinci a novými společenskými situacemi.

Nová uměle vyvinutá forma oxytocinu je ale selektivnější a působí jen na určité receptory.

„Negativní stránkou oxytocinu je to, že aktivuje řadu receptorů, z nichž některé můžou vést k nežádoucím vedlejším účinkům. Nová látka, kterou jsme vyvinuli, je stejně účinná jako oxytocin, ale je selektivnější a snižuje nežádoucí vedlejší účinky,“ tvrdí doktor Markus Muttenthaler z University of Queensland v Austrálii.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat