Čokoláda bude do čtyřiceti let naprosto nedostupným zbožím

Ceny kakaa a čokolády v posledních letech rostou. Může za to zhoršující se úroda kakaových bobů a zároveň rostoucí poptávka po nich. Lidí je více, kakaa méně a navíc jeho produkci ohrožuje rostoucí globální teplota. Podle vědců z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru budeme za pár let bez čokolády. Pokud se průměrná teplota vzduchu zvýší o dva stupně Celsia, kakaovníky budou vymírat.

Už nyní totiž trpí rostoucí průměrnou teplotou. Jsou to rostliny tropické a vyžadují velmi specifické podmínky pro život. Především velmi vysokou vlhkost vzduchu a každodenní deště. Jenže podle odborníků právě nárůst teploty vzduchu a rostoucí množství rtuti v půdě snižují množství vláhy dostupné pro kakaovníky. Ty se tak budou muset pěstovat ve vyšších polohách kolem rovníků, kterých ale není tolik, aby svou úrodou pokryly spotřebu kakaa.

V zemích, jako jsou Pobřeží slonoviny či Ghana, sice vhodné polohy výše nad mořem mají, ale tyto oblasti jsou chráněny pro vzácnou divokou přírodou. Tamní vlády tak stojí před otázkou, zda zachrání zbytky této přírody, nebo je obětují pro produkci kakaa a čokolády.

Autoři studie Destruction by Chocolate loni zjistili, že průměrný obyvatel Západu sní 286 tabulek čokolády ročně. Na jejich výrobu je potřeba deset kakaovníků. Jenže spotřeba kakaa a čokolády roste prudce i mimo země Západu.

„Všechno nasvědčuje tomu, že budeme čelit čokoládovému nedostatku ve výši 100 tisíc tun ročně už během několika příštích let,“ tvrdí expert Doug Hawkins z londýnské společnosti Hardman Agribusiness.

Čokoládou ku zdraví?

Ačkoli bývá čokoláda pro vysoký obsah cukru často zatracována, stále častěji nás vědci utvrzují v tom, že takhle pochoutka, tedy pokud si ji dopřáváte v omezené míře a mlsáte tu s opravdu vysokým obsahem kakaa, prospívá lidskému zdraví. Jak?

Zásobárna antioxidantů

Antioxidanty chrání vaše buňky před útokem volných radikálů, což jsou nestabilní molekuly kyslíku zodpovědné za rychlejší stárnutí i různá onemocnění včetně rakoviny a Alzheimerovy choroby. Nic moc vyhlídka, viďte? Naštěstí kakao, ze kterého je čokoláda tvořená, obsahuje jednu z nejvyšších koncentrací antioxidantů ze všech potravin na světě.

Nižší tlak i riziko mrtvice

Ke zvýšenému tlaku zpravidla dochází, když jsou krevní cévy a tepny ucpané, což zabraňuje správné cirkulaci krve. Vzhledem k tomu, že čokoláda zabraňuje tvorbě plaků uvnitř arteriálních stěn, snižuje i riziko vysokého krevního tlaku a cévní mozkové příhody. Podle britských vědců dokonce o 30 procent!

Pocit štěstí a pohody

Psychický doping? I tak by se to dalo nazvat. Už po pár soustech se do mozku vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí. K úsměvu vám pomohou i obsažené mastné kyseliny, jmenovitě palmová a stearová, které stimulují nervovou aktivitu v oblastech mozku spojených s radostí a dobrou náladou. Takže ano, sice hřešíte a riskujete kilo navíc, ale zase budete mnohem šťastnější a spokojenější!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat