Modré světlo monitorů poškozuje kůži a zrychluje její stárnutí

Lidé úzkostně pečující o mladistvost své pleti dobře vědí, jakou paseku na buňkách kůže může napáchat UV záření, zvláště pokud má člověk slabší fototyp. Ale podle kalifornských odborníků neškodí jen UV spektrum slunečního světla, ale stejně škodlivá je i modrá viditelná složka. Podle nejnovějších výzkumů dokonce vyvolává oxidativní stres více než UV záření. A bohužel pro moderního člověka modré světlo dnes září i v domácnosti z každého monitoru a displeje.

Jinými slovy, kdo se před UV paprsky a modrým světlem ze slunce chrání venku, není v bezpečí, pokud je kancelářským krtkem či domasedem s mobilem v ruce.

Vrásky kvůli mobilu

Z těchto technologií totiž na jeho kožní buňky září modré světlo především na oblast obličeje a okolí očí. Modrou část spektra emitují tablety, notebooky, počítače či chytré telefony.

„Nadměrné působení modrého světla urychluje oxidativní proces, modré světlo způsobuje nadměrnou pigmentaci, oxidativní účinky vyvolávají záněty a poškozují bariéru kůže, takže ta rychleji stárne, tvoří se nerovnosti na kůži, zašednutí pleti, nadměrná pigmentace a jemné rýhy a vrásky v obličeji,“ tvrdí dermatolog a profesor medicíny Howard Murad z University of California v Los Angeles.

Pozor na nervy

Modré světlo ale škodí také nervové soustavě, neboť brzdí vylučování melatoninu a zhoršuje tak schopnost usínání. Osoby, které pozdě večer koukají do tabletů a počítačů či mobilů nemůžou většinou usnout.

Proti účinkům modrého světla ochrání přípravky s UV filtry – částečně totiž zachycují i modré světlo – a také speciální programy, které mění barvu monitoru a displeje. Kupříkladu program f.lux je volně ke stažení na internetu. Ráno díky němu září monitor modře, takže se člověk rychle probere, jako by koukal do slunce, odpoledne a večer ale program modré světlo odfiltruje a září zbývající částí spektra tak, aby člověk snadněji usnul. Program lze nastavit tak, že odfiltruje modré spektrum světla v libovolnou denní dobu podle potřeb uživatele.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat