Fotky jako od profesionála. Zvládnete je i vy a bez drahé techniky

19.03.2018 | Zajímavosti

Se závistí si vždy prohlížíte nádherné přírodní scenérie zachycené objektivy profesionálních fotografů a přemýšlíte, jak asi dosáhli takové dokonalosti? Pak vězte, že jejich snímkům se těmi svými můžete přiblížit. Je však nutné znát několik šikovných triků. Ostatně jaro je pro focení úplně ideálním obdobím!

Už je to tady… Dny se postupně prodloužily, teploty i přes nějaké ty chvilkové vrtochy stoupají a nám se vlévá do žil nová energie. Táhne vás to ven? Tak na nic nečekejte a přibalte do batohu i foťák, ať si můžete tu nádheru kolem cvaknout a máte se na co koukat, až se zase zima zeptá… A že nevíte, jak na to? Zkuste pár jednoduchých triků, a budete překvapení, jaký umělec se ve vás skrývá!

Když jde o barvy

Jarní krajina je velmi barevná a to ji odlišuje od té zimní – tenhle kontrast nechte vyniknout! Všechno to pučení vypadá skvěle na pozadí modré oblohy – chcete-li dosáhnout opravdu sytých barev, použijte polarizační filtr. Hledejte symetrické tvary a neobvyklé úhly pohledu, jako třeba řady husté zelené vegetace nebo pohled mezi květy stromu, hustou trávu a podobně.

Kontrasty jsou také o barvách. Jednou z možností, jak nechat určitou barvu vyniknout, je výrazně kontrastní pozadí. Chcete-li fotit květiny, nebude to tak krásné s pozadím šedivé oblohy nebo hnědá hlíny, jako s krásně zelenou pučící trávou.

Pro fotku i na kolena

Vážně zlaté fotografické pravidlo. Může se zdát, že kompozice s pohledem z úrovně výšky objektu je důležitá jen při focení dětí nebo zvířat – není to tak! Pokud chcete opravdu kompozičně špičkovou fotku, je potřeba si uvědomit, co je centrálním motivem vaší fotky a do je výše se snížit i s foťáke. Fotíte louku? Tu tvoří tráva a kytky, že? Tak šup na kolena a fotit právě z výšky rostlin.

Pořádně rámujte

Tedy ne fyzicky, to až si nějakou fotku necháte vyvést na papíře… ale opět kompozičně při focení. Zkuste využít to, co obklopuje váš centrální objekt, a orámovat jej tak větvemi, dveřními rámy, viadukty, okenicemi apod.

Opravdu zlatá zlatá hodina

Při východu slunce je vzduch čistší a díky tomu, že se v tomto období velmi liší noční a denní teploty, fotoaparát zachycuje barvy velmi odlišně brzy ráno a pozdě odpoledne oproti zbytku dne. Ráno a podvečer jsou pro focení ideální – první a poslední hodinu slunečního svitu proto nazýváme zlatou.

Objevujte nové scény

Ty nejhezčí scény vždycky objevíte tam, kde je to pro vás nové. V parku za domem už vás toho moc nepřekvapí, na druhou stranu nemusít jet zrovna do Tater. Stačí se vypravit na výlet do okolních kopců a budete překvapeni, co vše najdete. Vrcholky hor a kopců jsou perfektním místem, poskytnou vám úžasný pohled na údolí, ve kterých se může ranní mlha držet jako v misce. Vděčným motivem je voda, ať už to jsou potůčky nebo drobná vodní díla.

Když světlo nespolupracuje

Přestože dny se prodlužují, slunce je stále na obloze nízko, což může způsobit silné protisvětlo. Proto v tomto období raději nefotografujte lidi se sluncem v zádech, ale spíše se sluncem ze strany, i když stále mírně v pozadí. Nebo můžete využít hry stínů v slunečním světle dopadajícím na focenou osobu zepředu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat