Boty na stole věští úmrtí a čtyřlístek štěstí. Nejzajímavější pověry z celého světě

13.04.2018 | Zajímavosti

Jste pověrčiví? Každý z nás zná povídačky o černých kočkách či rozbitém zrcadle. Klepeme na dřevo, abychom něco tzv. nezakřikli, žebříky obcházíme obloukem a nad dveře věšíme podkovy nebo v trávě hledáme čtyřlístky. Jak je to ale v jiných zemích?

Podívejte se s námi, čeho se nejvíce bojí obyvatelé různých koutů světa nebo co jim nosí štěstí.

Pískání v domě přivolává démony

V Litvě věří, že pískání nebo i jiný hluk v domě otevírá brány duchům a zlým démonům. Pověrčiví Litevci tedy v domě nemohou používat ani tak běžnou součást domácnosti, jakou je vysavač.

Připíjení přeje smrt

Pověrčiví Němci věří, že pokud si s někým „přiťuknete“ sklenicí, ve skutečnosti přejete smrt tomu, kdo pije s vámi. Myšlenka pochází z řecké mytologie.

Spát s hlavou na sever přináší smůlu

Spaní s hlavou směrem na sever nedoporučuje jedna z japonských pověr. Tvrdí se, že přináší smůlu, neboť tímto směrem jsou ukládána těla zesnulých. Naproti tomu stejná pověra existuje i v Africe, ovšem tam se jedná o spaní směrem na západ.

Boty na stole věští úmrtí

Britové dříve oznamovali úmrtí v rodině tím, že pokládali na stůl boty nebožtíka. Dodnes je tak položení bot na stůl symbolem či předzvěsti úmrtí někoho blízkého.

Šlápnutí na psí ocas nosí štěstí

Ve Francii věří, že když omylem šlápnete psovi na ocas, přinese vám to štěstí. Jak k tomu ale přijde chudák pes?

Sovy jako poslové zlých zpráv

Existuje egyptská pověra, že pokud uvidíte nebo uslyšíte sovu, přijdou strašlivé zprávy. Dobrý důvod, proč se v noci neotáčet v lese.

Pletení před domem nepustí jaro

Obyvatelé Islandu nikdy nevycházejí se šitím či pletením na zápraží svých domů.  Stará pověra tvrdí, že kdo tak učiní, prodlouží tím zimu.

Nikdy nestříhejte vlasy v úterý

Pokud potřebujete navštívit kadeřníka a jste zrovna na cestách po Indii, nečiňte tak, pokud je úterý. V legendě se mluví o tom, že stříhání vlasů v tento den, nosí smůlu.

Žluté květy soudí druhé

Rusové údajně předávají žluté květy jako symbol, že obdarovaného podezírají z nevěry. Žluté květy také nevědomky vybírají lidé, kteří mají sklony k žárlivosti.

Cákání vody na paty

Srbové používají hezké gesto, kdy cákají vodu na paty člověku, jenž odchází. Údajně mu tím přejí štěstí na cestách.

Kozí maso pouze pro muže

Pověrčivé obyvatelky Rwandy odmítají jíst kozí maso, jelikož věří, že po jeho pozření jim obličej poroste chlupy. O tom jak je to s muži, už pověra nemluví.

Jíst ryby v těhotenství se nevyplácí

Tato pověra má své místo v Kanadě. Říká se v ní, že těhotné by neměly konzumovat ryby, neboť by se jim mohlo narodit dítě s rybí hlavou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat