Ženy mají častěji studené ruce, protože mají méně svalů než muži

Ženy a malé děti mají často studené ruce. Nemusí být ani mrazivo a při procházce na čerstvém vzduchu má žena či dítě ruce jako z ledu, zatímco muž je má stále příjemně teplé. Podle vědců z Cambridge to nesouvisí pouze s mužskými pohlavními hormony, ale spíš s množstvím svalové hmoty. Hubení pánové tak mají ruce studenější a svalnaté ženy teplejší.

Vědci z Cambridgeské univerzity provedli několik experimentů, při nichž sledovali pomocí termokamer, jak se lidem prohřívají ruce po vložení do nádoby s ledovou vodou.

Tuk versus svaly

Překvapivé bylo, že na rychlost opětovného prokrvení a prohřátí rukou neměl vliv tuk – což se zatím předpokládalo jako klíčové – ale množství svalové hmoty.

„Znát účinky složení těla na to, jak studené budete mít ruce, je klíčový objev. Například ženy a děti mají méně svalové hmoty, takže zimní vybavení pro ně, třeba rukavice, by měly být tomu uzpůsobeny a být více zateplené,“ míní doktorka Stephanie Payne z Cambridgeské univerzity.

Nevýhodné ruce

Ruce jsou z hlediska udržení tepla velmi nevýhodné. Poměr plochy, kterou může unikat teplo, k celkovému objemu hmoty, je nevýhodný. Povrch trupu vůči jeho vnitřnímu objemu je výrazně menší, takže pomaleji přichází o teplo. Navíc cévy v rukách končí, takže dopravit tam teplou krev trvá déle a je náročnější.

Tělo na rychlé tepelné ztráty rukama ve velmi chladném prostředí reaguje zúžením cév a snížením průtoku krve. To zná každý, kdo měl holé ruce v ledové vodě či na mrazu. Brzy přichází o pohyblivost svalů a citlivost nervů, protože k nim nepřichází okysličená krev s živinami. Pokud by ale tělo průtok neomezilo, rychle by došlo k velkým ztrátám tepla a ohrožení celkové stability organismu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat