Halloween u nás není tradičním svátkem, ale děti ho milují

31.10.2018 | Zajímavosti

Masky, sladkosti, strašidelné dekorace a svítící dýně. Řeč je o svátku zvaném Halloween. Tento svátek v Čechách dlouhou tradici nemá, ale mezi rodinami s malými dětmi a u mladých lidí se těší čím dál, tím větší oblibě. Obchody se tomuto trendu poměrně dobře nastavují, a tak i české domácnosti zdobí vydlabané dýně a kostlivci.

Kde se vzal?

Halloween není původně americkým svátkem, jak si mnozí myslí. To Keltové při něm tančili kolem ohňů a převlékali se do strašidelných kostýmů, aby odehnali zlé duchy při oslavách nového roku. Původní název zněl Samhain. Katolická církev však nahradila Samhain svátkem Všech svatých.

V Americe se svátek začal slavit až díky Irům, kteří do Ameriky v polovině devatenáctého století přišli. Dnes se ale slaví i v Kanadě, Británii nebo Austrálii. A narůstající oblibě se právě těší už i v Evropě.

Halloween je zkomoleninou All Hallow’s Eve, což je označení pro předvečer Všech svatých. A jeho symbolem jsou dýně, do kterých jsou vyřezány děsivé tváře, duchové, černé kočky, kostlivci, sovy, netopýři. Vše typicky laděno do černo-oranžova.

Jackova lucerna

I v Čechách se vyřezávání dýní těší čím dál, tím větší oblibě. V zahraničí se jim říká také Jackovy lucerny a mají svoji pověst. Legenda vypráví o opilci Jackovi, který šibalsky přelstil samotného ďábla. Ďábel, který chtěl jeho duši, opilec přiměl, aby vylezl na strom. Když byl ďábel v koruně, vyřezal opilec do kmene kříž a kníže pekel už nemohl dolů. Pustil ho poté pod podmínkou, že si pro něj již nikdy nepřijde. Jenže Jack potom zemřel, v nebi ho nechtěli a do pekla už také nemohl. Pekelník mu dal na jeho věčné putování hroudu žhavého uhlí, kterou vložil do vydlabané řepy, aby mu svítila na cestu. Lidé od té doby vydlabávají dýně, vkládají do nich svíčky a věří, že když budou Jackovi svítit na cestu i oni, ochrání je od samotného ďábla.

České Dušičky

Ať je to jak chce, v Česku stále vedou Dušičky. Připadají na 2. listopad, tedy den po svátku Všech svatých. Jedno mají s Halloweenem společné, a to víru v to, že se v tento den otevírá hranice světa živých a mrtvých. Dušičky jsou svátkem, kdy vzpomínáme na zesnulé, navštěvujeme hřbitovy, zapalujeme svíce u hrobů a pokládáme květiny. To symbolizuje víru ve věčný život.

Ale i naše Dušičky jsou opředeny mnoha pověrami a zvyky. Při tomto svátku se pekly tzv. dušičky nebo kosti svatých, což bylo pečivo ve tvaru kostí, kterým se obdarovávali pocestní či žebráci.

Říkalo se také, že pokud 2. listopadu prší, zemřelí oplakávají své hříchy.

A co vy? Zapálíte svíčku na hřbitově, nebo vydlabete dýni?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat