Zkuste štědrovečerní večeři jinak. Co jedí lidé v jiných zemích?

22.12.2018 Redakce Zajímavosti

Smažený kapr, řízek, bramborový salát a rybí polévka. To je klasika, kterou má na štědrovečerním stole většina z nás. Co je ale zvykem jíst o Vánocích v jiných zemích?

Peru

Peruánci slaví Vánoce, podobně, jako my, na Štědrý večer. Na slavnostním stole nechybí pečení krocani s nádivkou z čerstvého ovoce a jablečnou omáčkou. Kromě toho nesmí chybět typické tamales, což jsou kukuřičné listy plněné mletým masem a zeleninou. Jako dezert podávají koláče nebo marcipán. Peruánci ale myslí i na chudé. Pečou sladký chléb a vaří horkou čokoládu, které poté nabízejí chudým.

Španělsko

Typická španělská hostina se neobejde bez tapas s mnoha druhy zeleniny a sýru. Podobně, jako my, mívají před hlavním chodem rybí polévku, ovšem ta jejich je obohacena o dary moře. Jako hlavní chod se podávají malí úhoři, královské krevety a pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. Oblíbeným dezertem jsou sladké hranolky obalené v cukru a skořici.

Filipíny

Filipínci začínají Vánoce slavit po půlnoci 25. prosince. V tuto pozdní hodinu také podávají večeři. Ta obsahuje rýži vařenou v bambusu, ochucenou kokosem a třtinovým cukrem, šunka pečená na medu nebo opečené sele. Jako sladkou tečku podávají rýži s kokosem, cukrem a kokosovým mlékem.

Švédsko

Švédi, kromě svých typických masových kuliček, které na jejich stolech nesmí chybět ani o Vánocích, podávají také nakládané ryby a tradiční vánoční šunku. K masovým kuličkám servírují karamelizované brambory a červené zelí. Podobně jako na Filipínách, si po večeři pochutnávají na sladké rýži.

Rumunsko

Rumuni slaví Vánoce několik dní a v podstatě se projí celým obdobím. 20. prosince porazí vepře, jehož maso je poté základem pro celou hostinu. K němu nesmí chybět kyselé okurky, zelné listy plněné rýží a masem a také levandulový chléb.

Ukrajina

Na svatý večer, který připadá na 6. ledna, se podává dvanáct jídel, která symbolizují apoštoly. Hlavním jídlem je kuťa, což je pokrm z pšenice, medu, máku atd. Dále si pochutnávají na zelí, houbovém boršči, pirozích, lívancích a chlebu, který nesmí chybět k žádnému z pokrmů.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berani, v týdnu 7 roku 2025 se připravte na zvýšenou aktivitu a energii, která vás pošle vpřed s plnou silou. Období bude ideální pro zahajování nových projektů nebo dokončení těch, které už nějakou dobu stagnovaly. Vaše vůdčí schopnos... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

309 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:31
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:22
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat