Stydlíni a plaší lidé častěji propadnou alkoholu

Stydliví a plaší lidé častěji hledají v alkoholu pomůcku, jak se zbavit skořápky úzkosti a být otrlejšími ve společnosti. Jenže nadměrné množství, které k tomu potřebují, často vyvolá kocovinu. A nejen fyzickou. Právě stydlíni a plaší lidé trpí silněji tzv. kocovinou morální, kdy je přepadne krom nepříjemných fyzických vlastností také psychická úzkost. A dostaví se další důvod pít, takže tito lidé častěji končí jako alkoholici.

„Víme, že spousta lidí pije, aby se zbavila úzkosti ze společenských situací, ale tento výzkum naznačuje, že to může mít dost negativní důsledky. Čím stydlivější je člověk, tím spíš zažívá druhý den úzkostný aspekt kocoviny,“ míní psychofarmakoložka profesorka Celia Morgan z University of Exeter.

Tyto objevy podle ní naznačují, že morální kocovina také častěji souvisí s rozvojem problémů s konzumací alkoholu.

„Měli bychom umět přijmout, že jsme plaší a introvertní. To by mohlo odradit mnohé od nadměrné konzumace. Je to pozitivní vlastnost. Je v pořádku být tichý,“ radí odbornice.

Začarovaný kruh

Plaší a stydliví lidé se často posilňují alkoholem, aby se zbavili úzkosti, které v nich vyvolává komunikace s cizími lidmi či ve větším množství osob. Jenže tím vzniká začarovaný kruh.

Alkohol sice dokáže úzkost uvolnit, ale když jedinec začne střízlivět, pakliže pil nadmíru, dostavuje se nejen fyzická kocovina, ale také silná úzkost. Tím vzniká důvod napít se znova.

„Lidé mající problém s pitím mají vyšší hodnotu v testu plachosti, což naznačuje, že plachost a stydlivost souvisejí s nadměrnou konzumací alkoholu,“ dodává Morgan.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat