Nektar bohů umí zlepšit náladu

Přednosti červeného či bílého vína nejsou pouze zdravotní - v malé míře samozřejmě. Mile překvapeni budete ale také co se lepší nálady týče. Sklenka vína je toho důkazem.

Napříč kulturami už ve starověku bylo víno důležitým léčebným prostředkem určeným nejen k pití, ale i k dezinfekci a vymývání ran. Víno samotné, nebo smíchané s bylinami či kořením, léčilo chudokrevnost, špatnou srážlivost krve, neplodnost či infekce zažívacího traktu. V dnešní době se k účinkům vína přičítá zpomalení stárnutí, úbytek váhy, posílení imunitního systému či snížení výskytu Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby. Umírněnou konzumaci vína proti řadě neduhů vyzdvihoval již známý filosof a otec medicíny Hippokrates. Proč byste z něj nemohli těžit i vy?

Víno, nektar bohů

Jak to, že je víno téměř všelék? Vinné hrozny totiž obsahují velké množství nejrůznějších minerálů, vitaminů a antibakteriálních látek. Ukrývá se v něm hořčík, vápník, sodík, draslík, zinek, mangan, chrom, třísloviny, bílkoviny, glycidy a především flavonoidy, známé ochranné látky působící proti volným radikálům.

Červené, nebo bílé

Víno lze pít nejen podle chuti, ale i nálady, společnosti, ročního období či druhu jídla. Červené víno ničí bakterie trávicího traktu, urychluje tvorbu červených krvinek, brání vzniku sraženin, posiluje unavené oči a má zkrášlující účinky na pleť. Obsahuje více tříslovin, které podporují imunitní systém, povzbuzují trávení a léčí poškozenou sliznici trávicího ústrojí.

Vína z oblasti Bordeaux obsahují vysoký podíl železa, proto jsou vhodná při anémii. Pokud trpíte osteoporózou, zvolte vína z oblasti St. Emilion, jež jsou bohatá na vápník. Bílé víno je známo svými močopudnými účinky, snižuje krevní srážlivost krve a pocit hladu. Dle novějších studií má silnější antioxidační účinky a jednoznačně příznivý vliv na aterosklerózu. Šampaňské víno dokonce podporuje pružnost svalů a lépe okysličuje organismus.

Víno jako lék na duši

Červené, bílé, s bublinkami? Vždyť je to celkem jedno. Víno je velmi dobré antidepresivum, dodává sílu a radost ze života. Také oplývá výraznými protistresovými účinky, zvyšuje intelektuální výkonnost, rozvíjí kreativitu a fantazii. Pochlubit se může i fenolickou látkou zvanou resveratrol, která v mozku regeneruje nervová poškození, tudíž pomáhá předcházet nervovým onemocněním. Zmíněná zázrak je účinný antioxidant ničící volné radikály, zároveň zpomaluje proces stárnutí. Takže, co si tak dneska večer něco dobrého svařit?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat