Herecký talent zřejmě znamená umění vypnout velkou část mozku

Kanadští neurologové se rozhodli zkoumat mozek herců, aby přišli na to, jak se dramatický talent projevuje činností jednotlivých center v mozku. Z výsledků byli ale v šoku. Očekávali zvýšení aktivity některých oblastí a zřejmě také zapojení více center najednou. V mozku herců však dochází k opaku. Poklesu aktivity a úplnému vypnutí čelního laloku, čímž se zcela potlačí vnímání vlastního já.

„Napadlo mě, že možná herectví je podobné stavu posedlosti, že když hrajete, jste zcela přemoženi svou postavou,“ uvedl doktor Steven Brown z McMaster University, který se zabývá aktivitou mozkových center při různých uměleckých činnostech. Podle něj přitom ještě nikdo nestudoval aktivitu mozku herců při jejich práci.

Velké překvapení

„Na počátku výzkumu jsme nevěděli, co očekávat, protože je to vůbec první výzkum, který se tím zabývá. Mysleli jsme si tedy, že dojde k nějaké aktivaci či zvýšení činnosti některých center v souvislosti s herectvím, ale ve skutečnosti jsme pozorovali snížení činnosti. To bylo velkým překvapením,“ uvedl profesor Brown.

Mozek herců sledoval pomocí nejmodernějších zobrazovacích technologií. Při hraní postavy dochází k výraznému snížení aktivity v čelním laloku herce, takže dojde k potlačení vnímání vlastního já. To je zřejmě klíčem talentu a dobré schopnosti stát se někým jiným, hranou postavou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat