Pozor na módní dorty plné jedovatých květů

Z obálek gurmánských magazínů a časopisů o pečení a cukrářství na nás v posledních letech útočí skvostné dorty, jejichž povrch zdobí živé květy. Oblíbenou dekorací těchto cukrářských výrobků jsou především ve svatebních variantách. Pakliže cukrář zvolí květy jedlé, není problém. Ale botanikové varují před používáním květů jedovatých. Podle nich jsou na sociálních sítích i v tištěných magazínech stále častěji používány k dekoraci i květy, které jsou prudce jedovaté a způsobují těžké zdravotní problémy.

Mezi nejnebezpečnější patří nejen květy pryskyřníků, sasanek, narcisů, hyacintů, ale především náprstník, leknín, rododendron, libora, hortenzie či konvalinka.

Nebezpečný trend

Tyto květy jsou velmi jedovaté, jejich požití může vyvolat vážné zdravotní potíže, ať už trávicí, tak v případě náprstníku těžkou arytmii srdce či v případě libory selhání jater. Nicméně i pouhé položení květů do polevy může vést k tomu, že se jedy uvolní do ní. A byť v nižší koncentraci, můžou vyvolat otravu.

„Jak už jsem dřív řekl jednou nebo dvakrát, prosím, buďte velmi pečliví při výběru květin k dekoraci pokrmů, aby byly skutečně jedlé. Protože třeba toxické pryskyřníky rozhodně nejsou,“ varuje doktor James Wong z Královských botanických zahrad v londýnském Kew.

Co (ne)smí na talíř

Pryskyřníkovité jsou toxickou čeledí, které je dobré se vyhnout zcela. Patří tam sasanky, pryskyřníky, blatouchy, orseje, hlaváčky, orlíčky, čemeřice, plaménky (Clematis), talovíny, koniklece, žluťuchy, oměje, jaterníky, ostrožky (stračka) či upolíny. Ty vše jsou toxické, některé prudce (oměj, hlaváček).

Naopak mezi bezpečné jedlé květy patří denivky či jiřiny, z nichž se můžou připravovat i chutné saláty. Hlízy jiřin dokonce nahrazují brambory. Z jedlých květů jsou také bezpečné plátky růží, brutnák, měsíček, bez, levandule, máta, monarda, čekanka, jetel, kopretina, aksamitník, chrpa, pampeliška, hvozdík, kakost a muškát, topolovka a všechny slézy, šeřík, lichořeřišnice, mučenka, hledík a violka (fialka).

Mírně jedovaté jsou také jarní květy bledule, sněženky, narcisy, ladoňky, ladoníky, puškinie, hyacinty, amarylky, hvězdníky, modřence či snědky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat