Mozek jako zamlada: Elektřina ho vybudí k lepší paměti

Neurologové z Massachusetts zjistili, že určitá dávka mírného elektrickou proudu může v mozku člověka výrazně zvýšit výkon operační paměti. Podle autorů by metoda mohla pomáhat pacientům s Alzheimerovou chorobou. Ti se chtějí využití metody při léčbě tohoto onemocnění věnovat v další části výzkumu.

Operační paměť uchovává krátkodobě uložené informace a pracuje s nimi. Takže operační paměť zapojujeme ve chvíli, kdy nám někdo nadiktuje adresu a my si ji pár vteřin nato zapisujeme. Je to také ta paměť, která nám pomáhá vyřešit rébus či kvíz případně spočítat matematické operace, od jednoduchého sčítání po složitější rovnice. Ale pracuje také na rozhodnutí, který výrobek si koupíme a jestli jeho kvalita odpovídá ceně.

Mozek jako zamlada

„Je to doslova místo, kde leží naše vědomí,“ tvrdí doktor Robert Reinhart z Bostonské univerzity.

S věkem přitom výkon operační paměti klesá a k nejrychlejší degradaci operační paměti dochází u pacientů s Alzheimerovou chorobou.

Tým doktora Reinharta zjistil, že pomocí určitého elektrického proudu lze okamžitě zvýšit výkon operační paměti. U seniorů dokázal pomocí elektrické stimulace operační paměť dostat na výkon člověka mladšího o třicet až čtyřicet let.

Naděje do budoucna

„To je důležité, protože celosvětová populace rychle stárne a starší lidé mají problém s mnoha aktivitami všedního života, který se zásadně opírá o operační paměť,“ tvrdí doktor Reinhart.

Zatím pokusy prováděl jen na zdravých jedincích, ale podle něj by elektrická stimulace mohla pomáhat především lidem s mnoha neurologickými a psychiatrickými problémy. Tedy od demence, Alzheimerovy choroby, autismu až po poruchu pozornosti či epilepsii.

Nicméně působení proudu samotného nemá dlouhodobé účinky. Po stimulaci se do hodiny vrátí mozek ke svému běžnému výkonu, který měl před stimulací.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat