Konec rakoviny? Lékaři už vědí, jak přinutit nádory zničit samy sebe

Američtí onkologové objevili Achilleovu patu v buňkách některých typů nádorů. Slabým místem rakovinných buněk je bílkovina ATF4, která je podporuje v růstu a množení. Když tento protein u laboratorních buněk zablokovali, nádorové buňky byly ve stresu a začaly likvidovat samy sebe. Otázku ale je, zda bude stejný princip fungovat také v lidském organismu.

„Náš výzkum dokazuje možný účinek působení na ATF4 u nádorů závislých na regulačních genech MYC,“ uvedl autor výzkumu doktor Feven Tameire z University of Pennsylvania.

„MYC je důležitý transkripční faktor, který je podstatný pro většinu typů, nebo téměř všechny typy rakoviny. Nicméně je velmi těžké ho ovlivnit, nemáme žádné léky, které působí na MYC. Výzkum z Pensylvánie je ale velmi slibný, místo přímého působení na MYC našli způsob, jak na něj působit zadními vrátky,“ komentoval studii profesor Gerard Evan z Cancer Research UK v Cambridgi.

ATF4 bílkoviny jsou také zodpovědné za ztrátu svaloviny ve stáří. Jak tělo stárne, bílkoviny ATF4 ve svalových buňkách přibývá. Tento protein v nich brání vstřebávání aminokyselin potřebných pro stavbu svalových bílkovin. Aktivitu ATF4 potlačuje třeba tomatidin vyskytující se v zelených rajčatech.

V hlavní roli ovoce

Všichni vědí, že riziko onemocnění rakoviny můžeme do jisté (a podle vědců i poměrně významné) míry snížit svým životním stylem. Jeho zákadem by měla být samozřejmě vyvážená strava a dostatek pohybu. Co se stravy týče, skloňují se hlavně blahodárné účinky zeleniny. Ale i ovoce má řadu pozitiv! Po kterém sáhnout?

I zdánlivě obyčejná broskev má kouzelné schopnosti. Závěry americké studie publikované v časopise Journal of Nutritional Biochemistry uvádějí, že broskvový extrakt likviduje agresivní rakovinové buňky, zastavuje růst nádorů a zabraňuje šíření rakoviny do dalších částí těla. Tamní lékaři v tomto ovoci vidí účinnou prevenci, proto jeho konzumaci doporučují všemi deseti.

Ani plod granátovníku obecného byste jako ochránce neměli podceňovat. Málokdo tuší, že šťáva z tohoto exotického ovoce v sobě ukrývá šest vzácných sloučenin, které potlačují rakovinu prsu způsobenou nadměrným množstvím hormonu estrogenu. Dobré je, že tento léčivý nektar mohou s klidným svědomím popíjet i pacientky s cukrovkou, protože nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi.

Melouny jsou oblíbenou šťavnatou letní dobrotou. Kromě toho, že jejich sladká chuť se rozplývá na jazyku, mají i daleko podstatnější výhody. Jejich zázračné složky tlumí záněty, jež mohou být příčinou diabetu, artritidy, aterosklerózy, astmatu a hlavně obávané rakoviny. Mezi hlavní obsažené protizánětlivé antioxidanty v melounech patří vitaminy A, C, B6 a lykopen, který se řadí mezi karotenoidy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat