Mnoho lidí vůbec netuší, jak roste čočka nebo ananas

23.08.2021 | Zajímavosti

Tušíte, jak roste například ananas, avokádo, čočka nebo třeba kiwi? I když jsou tyto plodiny v naší kuchyni čím dál více používané, víme o nich mnohdy jen málo.

Rýže

Rýže je celosvětově nejrozšířenější obilovinou, avšak kromě toho, že roste na rýžových polích, vědí lidé o jejím dalším růstu nebo podobě jen málo. Některé odrůdy pro správný růst potřebují velmi vlhkou půdu, z toho důvodu jsou políčka často pod vodou. Listy rostlin připomínají kosatce, avšak květ je podobný lučním travám a obsahuje desítky zrn, které se po dozrání a usušení vymlátí podobně, jako obilí.

Ananas

Když se někoho zeptáte, jak roste ananas, jistě bude chvilku přemýšlet. Pravda je, že se pěstují na plantážích v záhonech, kde z jednotlivých trsů dlouhých, ostrých listů, vyrůstá vždy jeden plod. Ananasy tedy rostou na zemi, nikoli na stromech, jak si mnozí lidé myslí.

Kiwi

Tipujete, že kiwi roste na keřích? Skoro máte pravdu. Zcela přesně jde ale o popínavé liány, které se připomínají vinnou révu. Ačkoli jde o exotické ovoce, existují druhy, které můžete s úspěchem pěstovat i ve své zahradě.

Chlebovník

Chlebovník u nás není zatím příliš známý, přesto jej lze u nás poměrně snadno sehnat, nejčastěji v sušené, cukrem proslazené formě. Jedná se o plody stromu, které jsou základní potravou v mnoha tropických regionech. Používá se nejen k sušení, plody se pečou, vaří, plní slanými či sladkými potravinami a dále se zapékají, někde jej po usušení používají také jako koření.

Avokádo

Avokádo běžně roste na stromech. V našich podmínkách si ho však můžete vypěstovat také, a to přímo z pecky zkonzumovaného plodu. U nás však takových rozměrů nedorůstá a ani neplodí. Nicméně si z něj můžete vypěstovat velice pěknou pokojovou rostlinu.

Čočka

Kdo zná čočku pouze z pultu obchodu, bude možná překvapený, kolik práce dá její pěstování a následné získání samotných plodů. Čočka je totiž poměrně náročná na stanoviště, půdu atd. Roste podobně jako hrášek, její rostlinky jsou však mnohem drobnější. Plody rostou v luscích, přičemž každý obsahuje vždy dvě čočky. Umíte si představit loupání odpovídajícího množství k obědu?

Zdroj: eatthis.com, tropicalpermaculture.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat