Někteří muži netřídí odpad, protože je to příliš zženštilé

Jistá část mužské populace nedokáže používat zdravý rozum a příliš podléhá zastaralým stereotypům o rolích pohlaví. Psychologové z Pensylvánie přitom zjistili, že mnozí poněkud natvrdlejší muži považují třídění odpadu za příliš zženštilou činnost. Ekologii tak ignorují jen proto, aby je jejich stejně smýšlející vrstevníci nevnímali jako gaye.

„Existuje tu zřejmě jemný pohlavně stereotypní důsledek toho, když se zajímáme o různé typy ekologického chování. Lidé se zřejmě vyhýbají určitému chování, protože se snaží naplnit dojem svého pohlavního stereotypu, který podle nich vyvolávají u ostatních. Vyhýbají se tak chování, které se neslučuje s jejich pohlavím,“ tvrdí profesorka psychologie Janet K. Swim z Penn State University.

Muži versus ženy

Ta provedla experimentální výzkum. Nechala tisícovku mužů a žen hodnotit různé činnosti od jedné do desíti podle toho, jak považují tyto činnosti za typicky mužské či typicky ženské.

Pak tyto činnosti nechávala vykonávat muže a ženy. Ostatní zase hodnotili, jak na ně dotyční působí při těchto činnostech s ohledem na sexuální orientaci.

Ekologie je pro holky?

Z výsledků vyplývá, že činnosti související s ochranou přírody a ekologií, včetně třídění odpadu, byly vnímány jako femininnější, tedy zženštilejší. A když je vykonávali muži, ostatní si častěji mysleli, že jsou homosexuální nebo málo heterosexuální.

„S ohledem na tendenci vnímat ekologii jako zženštilý obor byli všichni lidé hodnoceni zženštileji, když se věnovali ekologickému chování,“ tvrdí profesorka Janet Swim.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat