Psycholožka dokázala, žeeny nejsou v multitaskingu lepší než muži

Lidé obecně věří mnoha stereotypním představám o předurčených vlastnostech jednotlivých pohlaví. A tak jsou muži vnímání jako lepší řidiči – i když způsobí více dopravních nehod než řidičky – a ženy jsou zase lepší v multitaskingu, protože dokážou žehlit, kojit dítě a u toho telefonovat. Jenže je to mýtus. Německá psycholožka Patricia Hirsch dokázala, že jsou ženy v multitaskingu stejně špatné jako muži.

Nelze říct, že jsou muži stejně dobří. Protože obě pohlaví jsou v tom velmi špatná. A při multitaskingu se dopouštějí značného množství chyb.

Stejný úspěch, stejné chyby

Doktorka Hirsch z Rýnsko-Vestfálské technické vysoké školy v Cáchách provedla řízený experiment, do něhož zapojila osmačtyřicet žen a stejný počet mužů. Ti měli třídit hlásky na souhlásky a samohlásky a čísla na lichá a sudá. Souhlásky, samohlásky, sudá a lichá čísla měly vždy svou klávesu. Zároveň museli dobrovolníci používat levou i pravou ruku podle toho, na které straně monitoru se znak objevil.

Obě pohlaví byla stejně rychlá a stejně přesná, když měla třídit buď jen hlásky, nebo jen čísla. Ale když měli muži a ženy třídit hlásky a čísla zároveň, mačkat čtyři různé klávesy a nepravidelně používat pravou nebo levou ruku, dělali stejné množství chyb.

Je to jen stereotyp

„Je to obecně přijatá víra, že v multitaskingu ženy předčí muže, protože mají zřejmě evoluční výhodu a větší praxi vyplývající ze schopnosti zvládat děti, domácnost a zaměstnání. Naše výsledky nepotvrzují široce přijímaný stereotyp, že jsou ženy v multitaskingu lepší než muži, minimálně v sekvenčním a souběžném multitaskingu, které jsme použili ve studii,“ uvádí doktorka Hirsch z Cách.

Její studii publikoval odborný časopis PLOS One.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat