NASA: Do dvou let prokážeme, že je na Marsu život, ale lidstvo na to není připraveno

NASA a ESA vyšle na Mars pojízdné sondy, které tam začnou pátrat po životě ihned po svém přistání plánovaném na březen 2021. Podle doktora Jima Greena z NASA je téměř jisté, že naleznou stopy života nedlouho po svém přistání. Ale svět na něco takového není připraven. Ocitne se v šestnáctém století, kdy se musel smířit s tím, že je Země nejen kulatá, ale otáčí se kolem Slunce.

ExoMars Rover zvaný Rosalind po britské chemičce Rosalind Franklin bude na Marsu vrtat do loubky dvou metrů. Tam v nezmrzlých horninách bude pátrat po organických látkách. Podle všeho prokáže přítomnost minimálně jednoduchých forem života.

„Nastolí to zcela nový způsob myšlení. Nemyslím si, že jsme na tyto objevy připravení. Dost se toho obávám, protože se domnívám, že jsme takovým objevům blízko a budeme je muset zveřejnit,“ uvedl doktor Green v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Rover Mars 2020 bude do planety nejen vrtat, ale odebrané vzorky přepraví zpět na Zemi. Bude to poprvé, kdy lidstvo bude moci analyzovat na Zemi horninu získanou přímo na Marsu.

Život ve vesmíru

„Může život přecházet z planety na planetu, nebo je potřeba určitý zážeh a správné prostředí, v němž tato jiskra zažehne život, stejný jako je ten náš, nebo jiný, podle chemického prostředí, v němž k tomu dojde?“ to jsou mnohé otázky, které podle Greena následně vyvstanou.

Nedávno vědci zjistili, že pod zmrzlým povrchem Marsu může být aktivní systém tekoucí vody, která může být domovem forem života.

„Není žádný rozumný důvod si myslet, že jinde ve vesmíru nejsou civilizace, protože nacházíme exoplanety vhodné pro život na všech možných místech,“ tvrdí doktor Green.

Exoplanetami se myslí planety jiných hvězdných systémů mimo Sluneční soustavu.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Kuličky z kuřecího masa

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34
24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat