Otřesně nebo precizně zabalené vánoční dárky: Jaké udělají větší radost

Internet je plný postupů a nápadů na dokonale zabalené vánoční dárky. V knihkupectví překypují police publikacemi, které shrnují tisíce triků a fíglů na perfektní prezentaci dárku. Jenže, psychologové před využíváním těchto tipů varují, když balíte dárek kamarádům a blízkým. Pokud totiž nedáváte diamanty či historické obrazy za miliony případně klíčky od Ferrari, dokonalým balením si uškodíte. Dokonalý obal totiž vyvolává obrovské očekávání, takže když je obsah běžný, kamarády to zklame. Naopak otřesně zabalené dárky bývají u přátel nejoblíbenější.

Ne/suď knihu podle obalu

„Když dostáváme dárek od kamaráda, používáme balení jako jakýsi klíč k tomu, co je uvnitř, tvoříme jím očekávání. Pokud je dárek zabalený dokonale, vytváříme velmi vysoká očekávání a dárek má pak problém tato očekávání naplnit,“ tvrdí doktorka Jessica Rixom z University of Nevada.

Tato tvrzení opírá o výsledky experimentálního výzkumu, který provedla s kolegy.

„Pokud někdo pochybuje o tom, jestli je dárek dost dobrý pro kamarády, a snaží se jeho atraktivitu zvýšit dokonalým balením, může se to vymstít. Na druhou stranu, pokud balíte dárek pro známého, který není zase tak dobrý kamarád, pak se vyplatí si dát na balení záležet. Kvalitou balení totiž známému dáváte najevo, jak moc vám na něm záleží,“ dodává profesorka Rixom.

A jaké balení je letos trendy?

Retro

Retro nikdy neomrzí, a pokud jste našli krabici vánočních papírů, co si ještě poctivě schovávala vaše babička, tak s tím letos uděláte ještě velkou parádu. Pokud už jste vaše rodinné zásoby vyčerpali, tak se porozhlédněte v nákupních centrech. Staré motivy se zase vrací do módy.

Ve stylu zero waste

Letos je velice populární balení ve stylu zero waste nebo také česky „bez odpadů“. Pokud i vy jste propadli tomuto životnímu stylu, můžete letos dárky zabalit do obyčejných novin a ukázat vašemu okolí, že vám ochrana životního prostředí rozhodně není cizí. Překvapivě hezky vypadají dárky zabalené do klasického novinového papíru svázané přírodním lýkem či konopným provázkem.

Pokud noviny považujete spíše za velký výstřelek, tak můžete zvolit hnědý přírodní papír a opět lýko či konopný provázek. Dáreček pak můžete dozdobit například zelenou přírodní větvičkou, větvičkou šípků nebo šiškou. Fantazii se meze nekladou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat