Stromy jsou kvůli klimatické změně menší

Mnozí ekologové věřili, že stromy budou částečnou pomocí v omezování klimatické změny vyvolané působením člověka. Jenže nebudou. Zvyšující se průměrná teplota a koncentrace oxidu uhličitého totiž fotosyntézu nezrychlují, naopak zpomalují. A stromy navíc čelí většímu suchu a větší invazi škůdců, jimž se nebrání tak účinně, protože jsou oslabené. Stromy jsou kvůli klimatické změně celkově menší. A to bude mít negativní dopad na celosvětový ekosystém.

Dendrologové z University of Birmingham prokázali, že klimatická změna působí nepříznivě na fotosyntézu a růst stromů. Ty dosahují menších rozměrů. Dřevění velikáni tak budou jednou raritou a vzpomínkami zachycenými na fotografiích.

Velikost stromů se zmenšuje posledních sto let. A nejvíce posledních třicet let. Sucho, škůdci a příliš vysoké teploty v kombinaci s vyšší koncentrací oxidu uhličitého působí zhoubně na růst stromů.

Filtrují oxid uhličitý

Rostliny potřebují oxid uhličitý k tomu, aby z něj fotosyntézou tvořily složitější uhlovodíky sloužící jako stavební prvky a metabolické produkty jejich těl. Jenže. Fotosyntéza je složitý fyziologický proces a probíhá nejúčinněji při správném poměru mezi teplotou a koncentrací oxidu uhličitého a vlhkostí. Když roste jeden z těchto faktorů rychleji, fotosyntéza probíhá pomaleji, rostlina strádá a také pomaleji roste. Dříve stárne, stává se obětí škůdců a nedožívá se tak vysokého věku.

„Tento trend zmenšování stromů bude s klimatickou změnou pokračovat. V budoucnosti bude na planetě mnohem méně vysokých, starých lesů, bude to vypadat jinak, než na co jsme zvyklí. Vysoké staré lesy jsou domovem bohatšího spektra organismů než mladé a nižší porosty,“ tvrdí autor výzkumu doktor Nate McDowell z Birminghamu.

„Tato studie podtrhuje rostoucí počet důkazů o tom, že klimatická změna urychluje odumírání stromů, zvyšuje podíl mladých a nižších lesních porostů. To snižuje jejich schopnost vázat vzdušný uhlík a snižuje také druhovou pestrost lesů,“ dodává dendrolog doktor Tom Pugh z University of Birmingham.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat